Најновије вести

Обележена ктиторска слава Пећке патријаршије

У Пећкој патријаршији данас је прослављена ктиторска слава овог манастира, Свети Арсеније, други епископ српски. Арсеније је за архиепископа изабран вољом свог претходника Светог Саве који се 1233. године повукао са трона пред други полазак за Јерусалим.

 

 

Архиепископ Арсенијае саградио је Цркву Светих апостола у Руговској клисури код Пећи која је касније названа Црква Вазнесења Господњег. У време њеове управе 1253. године је седиште архиепископије пребачено из манастира Жиче у манастир Пећка патријаршија.

Свети Арсеније и Сремац био је други архиепископ српски до 1263. године.

Свечану литургију служили су владика рашко-призренски Теодосије, владика Кирило, буеносаирески и централно-јужно амерички и викарни епископ патријаршије Јеротеј са свештенством и сестринством Пећке патријаршије.

По речима владике Теодосија, управо је архиепископ Арсеније наследио не само трон, већ и завет и учење Светог Саве.

“Ова светиња живи и средиште је српског архиепископа и патријарха. Благодарни смо нашем патријарху господину Порфирију на благослову. Ми смо данас овде на најсветијем месту, у цркви Светих Апостола, поред моштију Светога Арсенија Сремца и покојних архиеписког патријараха српских, да молитвом служимо Богу. Господ нас учи да будемо несебични, да имамо љубави, јер ако имамо љубав, Он ће препознати нас његове ученике. Молитвом, постом, бденијем и добрим делима ми се сви трудимо да угостимо Господу, а Господ хоће да имамо љубав и према онима од којих свет окреће главу и не швата их за нешто значајно. Ако окрећемо леђа сиромашним, болеснима Он у нама неће препознати свог ученика. Зато нас упућује на доброту, милосрђе, а ми српског рода имамо доста примера које можемо и треба да следимо”, рекао је владика рашко-призренски Теодосије.

Викарни епископ Јеротеј пренео је поздраве патријарха Порфирија и нагласио да је посебно значајно што су и данас на овом месту верници из свих крајева.

“Празник Светог Арсенија, другог архиепископа српског, наследника нашег просветитеља Светог Саве, окупио нас је данас са свих страна да прославимо овог светитеља чије име и дела превазилазе простор и границе, које ми правимо и које нас често више деле него што нас зближавају, као и време, јер Његов спомен славимо и након готово осамсто година колико постоји ова Света обитељ и овај Свети манастир, који је Свети Арсеније по благослову свог учитеља Светог Саве, направио”, рекао је епископ Јеротеј.

И ове године домаћин колача био је Милорад Арлов из Републике Српске, председник Одбора за помоћ Србима на Косову. С обзиром да је и овог пута, трећи пут по реду враћен са административног прелаза, колач је у његово име и за следећу годину преузела његова ћерка Јелена Арлов, која је нагласила да јој је посебно драго да се и на овај начин сједињује наш народ.

Велики број верника присуствовао је данашњој литургији и обележавању славе.По речима окупљених верника, Пећка патријаршија је наша светиња којој се увек враћамо.

Подели на: