среда, 07. децембра 2022. | 22:17
Најновије вести

Одзив задовољавајући

У Средњој школи ”Никола Тесла” у Лепосавићу акција добровољног давања крви

 

С обзиром на тешку ситуацију са корона вирусом, јер се пандемија последњих дана шири, задовољни смо одазивом градјана да дају крв, казу организатори ове хуманитарне акције.
Лепосавић, 26. Фебруара- Одељење трансфузије крви из Косовске Митровице и Црвени крст Лепосавића, традиционално заједнички организују акције добровољног давања крви, па је тако случај и сада у првој овогодишњој акцији. Добровољно давање крви организовано је у Средњој школи ”Никола Тесла”, а одазив градјана, нарочито младих , је задовољавајући. Драгоје Кастратовић , лекар у Трансфузији крви у Косовској Митровић каже да је организована једнодневна акција добровољног давања крви у Лепосавићу 26. Фебруара у времену од 9 до 14 часова и да је задовољан пријављеним бројем градјана да дају крв.
– Акција се одрадјује у сарадњи са Црвеним крстом Косова и Метохије, конкретно овде у Лепосавићу са ОО Црвеног крста ове општине, а по утврдјеном календару нашег Одељења Трансфузије, како би обезбедили довољне количине крви за рад наше здравствене службе . Одзив у Лепосавићу је задовољавајући, и очекујемо да ће акција у потпуности бити успешно спроведена. Нашу активност у многоме омета пандемија корона вируса, као у осталом и све сегменте живота, али успевамо да испоштујемо наш календар и акција се спроводи успешно у више општина на Косову и Метохији, каже Кастратовић.
Доктор Кастратовић још напомиње да је општина Лепосавић позната по добром одазиву у хуманој акцији давања крвии тај број се креће од 30- 50 даваоца у једном дану и толико очекују и у овој акцији.
Михајло Павловић из Лепосавића први пут даје крв и каже да се осећа веома добро, јер на овај начин може неком помогне, па и да спаси живот.
– Мој мотив да први пут дам крв огледа се, пре свега, у томе да некоме помогнем , јер изузетно је леп осећај када знате да сте на овај начин учинили једно добро дело и с обзиром да сам млад човек наставићу да дајем крв, каже Павловић.
Овој акцији добровољног давања крви одазвао се и директор Средње школе ”Никоал Тесла ” у Лепосавићу Сладјан Радовић, који каже да је и раније давао крв, а својим примером жели да покаже да је ово прави начин да се покаже људскост и солидарност, јер живимо у тешким временима и само ако помажемо једни друге лакше ћемо изаћи из ове тешке епидемиолошке ситуације у којој смо већ годину дана. –”Давањем крви , најдрагоценије течности, човек даје најбоље што има да помогне другоме, и ове акције су у толико значајније у овим тешким временима, да створе залихе , за све оне којима живот зависи од добровољних даваоца”, каже Радовић.
Волонтери Црвеног крста помажу целу акцију, а сви они који су дали крв имају и два дана одсуства са посла. В. Вукојевић

Подели на: