Остварена жеља из детињства

Рибњак Лалчета Радовановића у селу Заврата код Лепосавића.

Када се лепо и корисно споји додје се до успешног пројекта. Лалче Радовановић у родном селу Заврата код Лепосавића сопственим средствима подигао је рибњак, а ову своју давну жељу спровео је у дело И сада на својој земљи укротивши три потока узгаја пастрмке у свом рибњаку.
Лепосавић – 26. Маја- На подручју општине Лепосавић раде три рибњака, али по свој прилици једни другима нису конкуренција, јер је порасла потражња рибе у односу на неки ранији период. Своју жељу из детињства, да има свој рибњак са пуно рибе, Лалче Радовановић реализовао је у родном селу Заврата на око седам километара од Лепосавића, до којег се стиже асфалтним путем ,који је пре око пола века саградио Комбинат ‘’Трепча’’ за потребе експлоатације руде у оближњим рудницима Копорић и Жута Прлина.
На лепом положају у близини пута и реке саградјен је модеран рибњак у којем Радовановић узгаја пастрмку. Каже да га је у овај посао увела, пре свега велика, давна жеља из детињства, ушао је у цео посао донекле неспреман јер је очекивао да ће за овакве пројекте бити опредељене одредјене субвенције, али све је изостало, осим личне упорности да реализује своју идеју. И успео је, сада у природном окружењу, где се чује само хук воде И цвркут птица ужива у свом пројекту, а посао око узгоја рибе И одржавања рибњака му, како каже не пада тешко, јер је то посао који је желео. Стигне овај вредни привредник И све друге послове на време да обави, јер поред обавеза на послу у СО -и Лепосавић , има И фарму свиња, а бави се повртарсвном у пластеницима.
– Ја сам човек немирног духа, могу рећи да с ам се у свом животу бавио многим пословима, а идеја да саградим рибњак је моја жеља из детињства. Волео сам као дечак да ловим И једем рибу И чини ми се тада спремљена риба из наше реке била је нешто насладје што сам јео. Рекао сам себи, једног дана имаћу ја велики рибњак. Тај дан је дошао, пре непуне две године завршио сам овај објекат до ове фазе, мада ту још треба завршних радова. Планирам И даље да заокружим цео циклус кроз изградњу И једног угостититељског објекта, јер би на тај начин могао да понудим свима који додју И печену рибу уз остале угоститељске садржаје, каже Лалче.
Рибњак је отворен 2018 године, капацитет рибњака је око пет тона,а тренуто у рибњаку има око 2,5 тона рибе. У разговору са Радовановићем сазнајемо да је изградња рибњака велики И захтеван посао.
-Ангажовао сам изводјача за откоп земље, мада могу рећи да сам ја лично велику количину земље колицима превезао. Уследио је посао на изградњи базена, спроводјење воде из три потока кроз цеви до рибњака, изградња каскади, И могу рећи да је овај објекат сада у функцији, али има још радова које треба овде завршити. Цео пројекат коштао је више од педесет хиљада евра, истиче Радовановић.
Рибљу младј набавља у великом рибњаку у Истоку, који је био познат још у бившој Југославији. Сада је то приватизовано И данас је то рибњак огромних капацитета, са залихама од 500-600 тона рибе. —У контакту сам са њима, каже Лалче, нека искуства сам применио, они су И обећели да ће доћи да обидју мој рибњак, али због обавеза још увек нисам имао част да их дочекам овде. Ја овде гајим искључиво пастрмку од десет грама до 300 – 350 грама, а то је грамажа конзумне пастрмке. Да би пастрмка достигла конзумну грамажу потребно је годину дана, каже Лалче.
Тржиште за ову рибу је подручје севера Косова И Метохије. Нема проблема са пласманом рибе, јер је осетно порасла потрошња рибе, а потрошачи су су трговине И угоститељство. Није ово профитабилна грана, са чиме се слаже И наш саговорник, јер је цена младји 11 евра, а цена рибе 4 е, али посао у пољопривреди, чија је И рибарство грана је такав. Овде, осим реализације добре идеје, има више љубави, закључује Радовановић.
Са плановима И радовима се не стаје. Радовановић планира да И даље проширује овај посао, али И да заокружи ову производњу, да осим што гаји рибу И изгради угоститељски објекат где ће бити понудјена риба на трпези. Уз то планира И да производњу прошири кроз узгој шарана, што би била новина на овом подручју, јер се узгојом ове рибе још нико не бави.
ПС. Пастрмка је добро покретна И брза риба са издуженим танким телом. Станишта су јој планински потоци И реке, јер воли хладну И чисту воду. Све више се гаји организовано у рибњацима. Љубитељи рибе посебно цене пастрмку у кулинарству, а њено спремање је једноставно уз маринирање И печење на роштиљу, жару или тигању.

В. Вукојевић

 

Подели на: