Најновије вести

Пацоли: У Рачку се догодио један од најгорих злочина

Косовско Министарство спољних послова позива међународну заједницу да изврши притисак на Београд “да приведе правди одговорне за страдање 45 Албанаца у Рачку, 1999 године”.

 

Министар у оставци Беџет Пацоли, изјавио је да је помирење између Косова и Србије могуће само када се задовољи правда за злочине против човечности почињене током последњег рата.

“Данас се сећамо 45 жртава масакра у Рачку од стране Србије. Данас се сећамо и поштујемо невине цивиле. Данас такође позивамо на правду јер и данас они који су учинили злочине против човечности, шетају слободно и под окриљем су председника Србије и његових сарадника”, изјавио је Пацоли.

Тврди да се у Рачку догодио “масакр и један је од најгорих злочина против човечности, који су организовале и извршиле српска полиција, војне и паравојне снаге”.

“Недавно негирање председника Србије Александра Вучицћа погоршало је ситуацију између две земље и повредило је породице жртава”, навео је Пацоли.

Подсећа да је о убиству 45 Албанаца, које се 15. јануара 1999. године десило у селу Рачак, у центру Косова, сведочио бивши амбасадор Мисије ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер.

“Оптужбе америчког дипломата Вокера да су српске снаге убијале цивилно становништво на Косову отвориле су пут НАТО-овом бомбардовању у Србији, а истовремено и за слободу Косова”, навео је Пацоли.

Подели на: