Најновије вести
Сва издања "Панорама " -Јединство зналачки и занимљиво су представљена на сајму књига у Београду под будним оком Раде Комазец

„ПАНОРАМА“ – ЈЕДИНСТВО ЗНАЛАЧКИ И ЗАНИМЉИВО ПРЕДСТАВИЛА ИЗДАЊА НА 66. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

Када се затворе завесе испод купола београдског сајма, остаје поглед на оно што је било, анализа учинка и наступа издавачких кућа и разматрања могућих праваца и припрема за следећу годину. Аутори, посетиоци – љубитељи писане речи и издавачи још дуго остану под утисцима и жалом што је кратко трајало. Новинско издавачка кућа “Панорама” -Јединство Приштина, до јуна 1999. године највећа и најзначајнија јужно од Београда, испунила је и ове године своју мисију представљањем дела и аутора из наше јужне покрајине. Многобројна публика од деце до најстаријих имали су прилику да уживају у родољубивим и љубавним стиховима, у раздраганој дечијој поезији, али и у аутобиографским – завичајним причама.   Сва издања “Панорама ” -Јединство зналачки и занимљиво су представљена јавности. Кренуло је са часописом за културу, књижевност и уметност Стремљења, који од свог оснивања представља публикацију од националног значаја у којем се огледају вредности, сведочанства и духовна богаства српског народа на Косову и Метохији. Одломци из пет књига прозе и стихови из поезије, уз сјајне глумце и извођаче традиционалних песама са Косова и Метохије, привлачила су пажњу посетилаца Међународног београдског сајма књига. И, како и бива “конац дело краси” , а овог пута то су биле завичајне приче из Средске и Призрена ауторке Наде Хаџи Перић у издању “Панорама” -Јединство, који су се низали као ђердани , а уз пратеће програм призренских мотива и мелодија са Косова и Метохије код публике су изазвали ерупцију емоција.
Све се то одвијало под будним оком уреднице и директорице ових издања, енергичне и харазматичне Раде Комазец, која је и говорила на свим промоцијама “Панорама” -Јединство. Своје утиске са овогодишњег Сајма књига пренела је за “Јединство”.
“Презадовољна сам новим издањима “Панорама” -Јединство , начином како су представљена и , наравно, посетом и промоције и штанда. Ово је уједно најбољи поглед на нашу годишњу издавачку продукцију . Књиге које издајемо су високог литерарног квалитета и значајно је да буду приказане на оваквим смотрама издаваштва. И, поред тога, што понекад помислимо да се књига и лепа писана реч обесмишљава новим приступима образовању, живљењу и технологијама, сајмови враћају књигу на пиједестал где јој је и место. Сајам припада писцима и онима који воле да прочитају добро штиво и поезију. Блогери, јутјубери, ријалити звезде неће успети да заузму место писаца јер су њихове књиге рекламни материјал, а не књиге за читање, књиге из којих можемо нешто научити. Иза наше издавачке куће стоји дуга традиција вредна поштовања, предан рад, професионална сарадња са ауторима и национална одговорност- чувања језика и писма као темеља идентитета народа. Поред тога, што је наш издавачки концепт публиковање стваралаца са Косова и Метохије , пажљиво бирамо рукописе и све ове посете и потражња су доказ да нисмо погрешили- казала је директорица Рада Комазец.
О издањима “Панорама” -Јединство, поред уреднице издања Раде Комазец, говорили су врсни књижевни критичари Милица Лилић Јефтимијевић, Радомир Стојановић и Милутин Ђуричковић.
С. Јотић

Подели на: