Најновије вести

Педесетак Срба у Витини одсечено од света, нема заражених

Педесетак Срба, који су остали да живе у Косовској Витини, буквално су одсечени од света. Из града се не може, у град се не може ући, јер је косовска влада ставила Витину под карантин да би се спречило ширење вируса.

 

РТВ Пулс је ступио у контакт са Србима који живе у Витини, који су потврдили да нема заражених нити оболелих сународника у том делу Косовског Поморавља и сви се за сада осећају добро.

„Пут од Витине према Клокоту је блокиран за саобраћај. На улицама готово да и нема људи. Полиција патролира колима и пешице током читавог дана. Стање је у сваком смислу ванредно“, рекла је за РТВ Пулс педесетогодишња Јасмина Мирковић која живи у центру Косовске Витине.

Каже да Срби из својих кућа излазе само на кратко како би се снабдели основним животним намирницима, али робе је све мање.

„Брашна нема већ данима, а понестају залихе и друге хране“, казала је у телефонском разговору за Пулс Јасмина Мирковић.

Рад Привременог органа општине Косовска Витина, са седиштем у селу Врбовац, редукован је на сат времена, а сви запослени, који то могу, раде, по препоруци надлежних и стручњака, од својих кућа.

Влада Косова је, након првих регистрованих случајева заражених корона вирусом, ставила општину Витина под мере карантина 13.марта.

До данас је на Косову регистровано 16 случајева заражених, нити један у општинама са српском већином. Нема информација да су међу оболелим и критично угрожене особе.

Подели на: