Најновије вести

Перископи: Београду и Приштини представљена два решења

Званичници Беле куће представили су председнику Србије Александру Вучићу косовском председнику Хашиму Тачију нацрт финалног споразума о Косову, који нуди решење у “корекцији границе” или формирању “Заједнице плус”, са посебним захтевима Београда, преноси јавности мање познат приштински портал “Перископи”.

 

На овом порталу наводе да је у Вашингтону Вучићу и Тачију речено да ће предстојећа фаза дијалога бити динамична, слична Рамбујеу, где ће странама бити понуђене две могућности – “узми или остави”, Што је супротно бечким преговорима који су трајали око две године…

Позивајући се на изворе који су били присутни на састанку, портал преноси да од Београда није затражено да заустави кампању против признања Косова, све до јуна ове године.

Месец јун се помиње као рок за постизање споразума Београда и Приштине.

Који ће бити формат разговора
Формат разговора о коначном споразуму биће на нивоу председника са тимовима које ће сами бирати.

Странама је такође понуђена прилика да се састану са америчким председником Доналдом Трампом, али то је одложено до тренутка када се стране приближе постизању споразума.

У Белој кући је Тачију и Вучићу речено да ће “стране које не желе да потпишу имати вишеструке санкције од Сједињених Америчких Држава”.

Косовски председник Хашим Тачи синоћ је на конференцији за медије, по повртаку из Вашингтона, рекао да је “састанак у Белој кући понудио критичан и драматичан заокрет”.

Рекао је да је “Америка коначно преузела вођство у дијалогу између Косова и Србије” и “да настоји да се оконча у кратком року”.

Подели на: