среда, 07. децембра 2022. | 20:16
Најновије вести

Петковић са Ло Кашом о политичко-безбедносној ситуацији и положају српског народа на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са амбасадором Италије у Републици Србији Карлом Ло Кашом.

 

Петковић је амбасадора упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у нашој јужној покрајини, посебно указавши на све учесталију и све оштрију антисрпску реторику и акције, којима званичници у Приштини покушавају пред изборе да подигну свој политички рејтинг.

Као недопустиво, Петковић је оценио јучерашњи упад инспекције приштинског Министарства здравља и полиције у Дом здравља у Штрпцу, који делује у оквиру здравственог система Републике Србије, тражећи вакцине против Ковида 19.

„Покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лечења припадника српског народа на Косову и Метохији не може се правдати никаквим административним или политичким изговорима. У веома тешкој ситуацији у целом свету, изазваној пандемијом вируса Ковид 19, ради се о антихуманим поступцима Приштине, без преседана., нагласио је Петар Петковић и изразио очекивања да ће међународна заједница адекватно реаговати на овај и сличне антицивилизацијске поступке Приштине.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је, такође, констатовао да Приштина наставља са континуираном праксом противправног забрањивања уласка у покрајину званичницима из Београда, што представља најфлагрантније кршење споразума којима се регулише слобода кретања. Петковић је указао да је њему пре седам дана онемогућено да обиђе поплављена подручја у српским срединама и да угроженим домаћинствима уручи хуманитарну помоћ.

Такође, директор Петар Петковић се дотакао и најновијих претњи о стварању „Велике Албаније“, уколико Србија не призна такозвано Косово, нагласивши да Београд неће одговарати на такве провокације, али да очекује да се међународна заједница јасно и недвосмислено одреди према овако опасним намерама, које долазе из Приштине.

Петковић је на крају подвукао да ће Београд и даље остати опредељен за дијалог, као једино средство за мирно решавање свих отворених питања и стварање предуслова за трајну стабилизацију прилика на западном Балкану, али ће исто тако наставити да помаже и брине о здрављу и безбедности свог народа на Косову и Метохији.

Подели на: