среда, 22. фебруара 2023. | 05:10
Најновије вести

Петковић: Светосавље је пут да сачувамо прошлост и утемељимо будућност на Косову

Свим ученицима на Косову и у централној Србији, који Светог Саву обележавају као школску славу, као и свим православним верницима данас је у име Канцаларије за Косово и Метохију и своје лично име празник честитао директор те институције Петар Петковић.

Петковић је, у саопштењу достављеном медијима, нагласио да “у историји српског народа нема никога ко је толико жив и толико стално присутан, као што је Свети Сава” и додао да се “симболика обележавања Савиндана, засигурно данас најнепосредније осећа на Косову и Метохији”.

“Њагова тежња да помири завађене и непросвећене просвети и данас су једини пут и начин да се одржимо и опстанемо као држава и као народ. Нека и нас дело и мисао овог српског светитеља надахне, нека нам буде тежња и визија да на Косову и Метохији живимо у миру и љубави са нашим комшијама Албанцима, Турцима, Горанцима, Ромима и Бошњацима, верницима католичке цркве и припадницима исламске заједнице, са којима морамо и желимо да градимо заједнички живот. Једино тако ћемо као народ бити на светосавском путу и само тако ћемо сачувати своју прошлост и утемељити своју будућност на Косову и Метохији”, поручио је Петковић.

Он је подсетио да је Свети Сава пре осам векова одредио српски идентитет и да се по њему српски народ препознаје “у својој државности, у својој вери, уверењу, законима и правди”.

“Он је наш први верски поглавар, први државник, први просветитељ, дипломата, лекар, законописац… утемељитељ наше духовне историје и непрекидне свести о српској држави, која је записана у предању и књигама староставним. Православно светосавље постало је наша суштина, наш пут и путоказ и ослонац нашег постојања и нашег опстајања. И као што је светосавље створило државне и духовне темеље средњовековне Србије, тако су из лозе Немањића изникли владари, који су постали светитељи. Они су данас иконостас српских задужбина, лоза која се у пуној слави и хвали издигла на олтар српске државе”, закључио је Петковић у својој честитки.

Подели на: