Петковић: Улога Мисије УН на КиМ незамењива

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са специјалном представницом генералног секретара Организације уједињених нација и директорком Канцеларије УН у Србији, Симоном Мирелом Микулеску, која одлази на нову функције.

 

 

Петковић је саговорницу упознао са политичко-безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и положајем српског народа у нашој јужној покрајини.

Том приликом Петковић се посебно осврнуо на инциденте који су се последњих месеци догодили у селима јужно од Ибра, истакавши да међународне организације и институције на терену имају важан задатак да створе услове у којима напади на Србе и друге неалбанце неће бити толерисани.

У светлу тога, директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио незамењиву улогу Мисије УН на КиМ, у очувању мира, безбедности и заштити људских права.

Петковић је Микулеску упознао и са током дијалога Београда и Приштине, подсетивши да Приштина седам и по година не жели у дело да спроведе кључни споразум о формирању Заједнице српских општина, што се неповољно одражава на ефикасност спровођења дијалога и процес нормализације односа.

Београд ће наставити да инсистира на дијалогу и на мирном решавању свих отворених питања, али и на испуњавану свих до сада постигнутих споразума, што је у интересу целог региона, иако је више него очигледно да Приштина није заинтересована за суштински напредак у дијалогу, нагласио је Петковић.

Петковић је захвалио Симони Мирели Микулеску на досадашњој сарадњи, пожелевши јој много успеха на новој функцији и изразио наду у наставак добре сарадње Владе Републике Србије са Канцеларијом УН у Београду и Мисијом УН на Косову и Метохији.

Састанку је присуствовао и досадашњи заменик Симоне Миреле Микулеску, Пол Мекленбург, који ће у наредном периоду бити вршилац дужности специјалног представника генералног секретара Организације уједињених нација и директора Канцеларије УН у Србији.

Подели на: