понедељак, 28. новембра 2022. | 20:33
Најновије вести

Положени венци и приказана позоришна представа ”Једини пут”

Обележена сто трећа годишњица Топличког устанка у Сочаници

 

Академија поводом годишњице Топличког устанка обухватила је сценски приказ Великог рата на Косову и Метохији 1914-1918 године под називом ”Једини пут”
Лепосавић, 31. Јануара- Освећењем спомен обележја у Сочаници одата је почаст палим борцима који су дали живот за слободу Србије. Венци су положени на спомен чесми и на спомен обележје страдалима у НАТО бомбардовању.
Свештеник Бојан Бранковић, овом приликом, казао је ”нема веће жртве , каже Господ наш, од оне да неко положи живот свој за ближње своје. Помолили смо се за оне који су дали своје животе, испуњавајући ту Христову заповест, бранећи свој родни крај.
Многобројни грађани обишли су спомен кућу, која је подигнута пре десетак година , јунацима Топличког устанка. Овај спомен музеј чува успомену на старе ратнике, њихова оруђа, оружја, униформе, личне предмете, многобројне списе и фотографије које су пронађене у послератном периоду као заоставштина.
У организацији Дома културе ”Грачаница”, Српског културног центра ”Сербика” и Дома културе ”Сава Дечанаћ’ из Лепосавића приказана је представа Велики рат на Косову и Метохији 1914- 1918. Године”, под називом ”Једнини пут”. Управо назив представе говори да је то био једни пут , јер српски народ није имао избора, већ да подигне устанак и бори се у окупираној Србији.
Програм представе кроз сценски приказ обухватио је све важне догађаје тога времена на Косову и Метохији.
Глумица Народног позоришта из Приштине ,Јасмина Стојковић, каже да је у представи комплетна слика читавог рата, али смо ипак акценат ставили на дешавања која су се у току рата дешавала на простору Косова и Метохије.
Топлички устанак подигнут је 26. Фебруара 1917.године. Један је од значајнијих догађаја у историји Србије у Првом светском рату и био је једини устанак у окупираној Србији од стране тадашњих централних сила. Део је државног програма и обекежавања годишњица ослободилачких ратова Србије од пре пет година. В.Вукојевић

Подели на: