Поново раде пијаце

Одлука Кризног штаба у Лепосавићу

Након паузе дуже од два месеца, поново почињу са радом зелене пијаце на подручју општине Лепосавић, у три урбана насеља Лепосавићу, Лешку и Сочаници.
Лепосавић, 22. Маја- Отворена је зелена пијаца у Лепосавићу, а поновном раду овог објекта обрадовали су се и продавци и купци. У оквиру релаксирања мера, које су биле уведене уследе епидемије узроковане Корона вирусом, Кризни штаб ове општине одлучио је да је време да пијаце поново почну са радом. Наташа Настић, директорица Одељења за политику и финансије Општине Лепосавић, овом приликом казала је да су се одлучили на овај корак после два и по месеца поштујући препоруке о попуштању мера.
-Захвални смо нашим градјанима на поштовању мера које су биле неопходне у протеклом периоду, а које је доносио Кризни штаб у оквиру превентиве од заразе, јер су пијаце место великог окупљања градјана. Пијаца је данас 21. Маја почела са радом, видимо у нешто скромнијем обиму, али надамо се да ће то у наредном периоду бити боље. И надаље остају на снази мере држања неопходне дистанце медју људима, као и ношења заштитне опреме, казала је Настићева.
Отварању пијаце највише су се обрадовали пољопривредни производјачи овог краја јер сада имају где да продају своје производе. У протекла два и по месеца било је покушаја да заживи онлине пијаца, али било је то веома скромно, јер мало је пољопривредника вешто да понуди своју робу на интернету. Купци сада имају могућност, да на месту где су и навикли пазаре свеже воће и поврће, као и млечне производе, углавном произведене са локалног подручја. Пијаца је омиљено место многих купаца, јер се овде купује углавном од познатих купаца годинама и производи на чији укус и квалитет се научило. Четвртак је у Лепосавићу пијачни дан, али овог првог дана рада пијаце, било је мало и продаваца и купаца, јер је, има се утисак , мало градјана и чуло да поново почињу са радом пијаце. У наредном периоду очекује се да буде и боља понуда и више купца. Овдашњи вредни пољопривредници пијацу препознају као најбоље место за пласирање својих производа, а њих ће у наредном периоду бити све више. Са овдашњих њива стиже лук, зелена салата и као прво воће јагоде, а из недеље у недељу пијаце ће бити и све богатије и шареније овог касног пролећа и лета које стиже. Оно што је обавезно, остаје мера држања растојања и ношења и даље заштитних маски и рукавица.
Све у свему, сви се радују што ће поново моћи на пијацу, а једна од продавачица, Светлана Вукадиновић, каже да је пијаца најбоље место за продају њених производа млека, сира и кајмака. Створили смо веће залихе у овом периоду и сада је време да своје производе уновчимо, истиче Светлана.
Да подсетимо пијаца у Лепосавићу, од прошле године, опремљена је новим тезгама, које су поклон ЈП Пијаца Београд и од тада стекли су се услови за квалитетну трговину у наменски опремљеном простору. Одвојен је део за продају млечних производа што доприноси хигијени и видљивијој продаји. О одржавању пијаце у оквиру своје укупне делатности стара се Јавно комунално предузеће ”24. Новембар” у Лепосавићу, чији радници одржавају и пијаце у друга два насеља на овом подручју у Лешку и Сочаници. Почињу са радом и пијаце у овим местима, а пијачни дан је петак. В.Вукојевић

Подели на: