понедељак, 29. маја 2023. | 08:00
Најновије вести

Порфирије: Однос Подгорице према СПЦ ништа бољи од Приштине

Однос власти у Подгорици према српском народу, српској цркви, православљу, па и демократском поретку и начелима, ништа није бољи него однос привремених органа у Приштини, сматра митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

 

Подсећајући на покушаје Приштине да средњовековни српски манастир у Новом Брду прогласи католичким, Порфирије за “Вечерње новости” упозорава да слична судбина чека и друге српске светиње на КиМ и у Црној Гори.

“У катедралном храму Светог Николе извршили су експеримент ин виво, очигледну наставу не само за своје подгоричке ђаке. Свима су нам јасно показали шта ће бити са Морачом, Савином, Ждребаоником и другим храмовима уколико попустимо у одбрани светиња”, каже Порфитије.

Он додаје да ту истоветност намера Приштине и Подгорице и народ јасно осећа.

“Зато се после молебана широм Црне Горе, у литијама масовно пева о Косову, Светом цару Лазару и косовским јунацима”, додаје митрополит Порфирије.

На питање како гледа на оптужбе да државни врх Србије и Патријаршија, под плаштом заштите Срба распирују национализам у Црној Гори и на КиМ, он каже да је то за њега познато искуство.

“Шта год да учините, одређеним групама у чије циљеве и пројекте се не уклапате, унапред сте криви. Тачно је да има веома гласних критика на рачун државне власти и српске цркве да не чине довољно за Србе на КиМ, а сада и у Црној Гори. А потом, када се очигледно покаже да то није баш тако, по строго утврђеном правилу, одмах се јавни простор уступа онима који тврде да Србија отима нечије територије, ремети идеалан живот у узорним демократским државама”, напомиње Порфирије.

Порфирије сматра и да треба подржати настојања државе да се обнови дијалог, како каже, Срба и Шиптара и да се успостави какав такав суживот на том подручју.

Истиче и да је сада јасно и светским силама и Албаницима да се никада нећемо одрећи Косова и Метохије. Сматра и да би свима било лакше када би о КиМ преговарали они који тамо живе.

“Наше је да пронађемо мирно и трајно решење”, каже Порфирије, и додаје да у проналажењу обострано прихватљивог решења морамо бити апсолутно сложни.

То су теме у којима власт и опозиција морају да сарађују, не сме се дозволити подела на патриоте и издајнике каже митрополит.

“Још мање је морално злоупотребљавати најбитније питање за остварење уских интерес. Нарочито је важно да ми, као људи Цркве, избегнемо сваку врсту политиканског односа према Косову. Епископи и свештеници не треба да се опредељују између партија”, сматра Порфирије.

Подели на: