Најновије вести

Порука Приштини уочи седнице Комитета министара СЕ: Испунити услове да би пријем био на дневном реду

У Стразбуру заседа Комитет министара Савета Европе, али на дневном реду нема захтева Приштине за чланство. Уочи почетка састанка немачка министарка спољних послова Аналена Бербок апеловала је на Приштину да што пре испуни услове, како би Немачка могла да охрабри већину за њен пријем у Савет Европе. Питање Приштине могло би да изазове поделе међу земљама у Савету Европе, рекао је француски државни секретар задужен за европске послове Жан Ноел Баро.

 

 

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок апеловала је на Приштину да што пре испуни услове, како би Немачка могла да охрабри већину за пријем Приштине у Савет Европе.

Аналена Бербок апеловала је на Приштину да што пре испуни услове
Она је новинарима, уочи почетка састанка Комитета министара Савета Европе у Стразбуру, изнела тврдњу да би Приштина требало да постане чланица Савета Европе.

“Што пре да се створе сви услови како бисмо добили неопходну већину да Косово буде примљено у Савет Европе”, рекла је Бербок.

Жан Ноел Баро из француског министарства спољних послова изјавио је да Француска сматра да у овој фази постоји ризик да би питање Приштине могло да изазове поделе међу земљама у Савету Европе и да би то питање требало да се разматра касније кад пређе пут за који сматрамо да је потребно да га пређе.

Жан Ноел Баро је новинарима уочи седнице Комитета министара рекао да је “Француска једна од чланица Савета Европе која признаје Косово” и која сматра да је у будућности његово место у Савету Европе.

“Ипак, Француска сматра да у том смислу Косово тек треба да пређе одређени пут и Француска је уосталом на располагању да прати Косово на том путу”, рекао је Баро.

Сијарто: Наш став је јасан, не подржавамо чланство Приштине
Огласио се и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, изјавивши да је став те земље по питању чланства Приштине у Савет Европе јасан – на подржава га, о чему је обавештена и Приштина.

“Сматрамо да кад год је Косово поднело захтев за чланство у некој међународној организацији, дошло је до повлачења, односно корака уназад у дијалогу. Дакле, прво дијалог треба да буде успешан, а онда Косово треба да аплицира за чланство. Ово је наш општи став, али на фер начин смо ово наше мишљење поделили и са Косовом, тако да они то одлично знају”, рекао је Сијарто.

Портпарол ЕУ Петер Стано поручио је да су дијалог уз подршку ЕУ и пријава Приштине за чланство у Савету Европе одвојени процеси, али да су обе организације засноване на поштовању владавине права и људских права, као и права националних мањина.

“Важно је подсетити да је успостављање ЗСО дуготрајна неиспуњена обавеза Косова која произилази из Споразума о дијалогу из 2013. године – јединог Споразума о дијалогу који је ратификовао косовски парламент са двотрећинском већином гласова. Стога је то јасна законска обавеза за Косово према међународном праву, а тиме и питање владавине права која је важна за обе организације”, рекао је Стано.

Стано: ЗСО дуготрајна неиспуњена обавеза Приштине
Додао је да поздравља спремност Приштине да се коначно ангажује сада јер од 2013. године није предузела никакве кораке ка успостављању ЗСО, упркос великим могућностима да то учини.

Истовремено, у складу са релевантним споразумима о дијалогу, Статут којим се успоставља ЗСО треба да буде представљен и разматран у дијалогу, рекао је Стано.

Француска, Немачка и Италија упутиле су раније писмо Аљбину Куртију у коме јасно истичу да Приштина није испунила услове међународне заједнице по питању чланства у Савету Европе с обзиром на то да није направљен ни један конкретан корак ка формирању ЗСО.

Подели на: