Најновије вести

После 25 сати седнице о КиМ – Усвојен Извештај о преговарачком процесу са Приштином; Вучић: “Борба до победе”

Скупштина Србије наставила је у среду у 10 сати посебну седницу, на којој је једина тачка дневног реда био Извештај о преговарачком процесу са Приштином.

 

 

Седница је трајала више од 14 сати и на њој је усвојен Извештај о преговарачком процесу са Приштином са 148 гласова “за”.

Вучић очитао лекцију опозицији: Ви бисте волели да ћутим јер не можете да ме победите аргументима
Председник Србије Александар Вучић у свом завршном говору после укупно 25 сати дводневног заседања Скупштине о КиМ јасно је поручио да се “ни на који начин, ни директно ни индиректно неће признати независност Косова”, као и да ће “борба бити до победе”

Подсетимо, посебна седница скупштине почела је у уторак, а расправа је тада трајала више од 10 часова. Посланицима је Извештај представио председник Србије Александар Вучић, који је позвао све посланичке групе да гласају за извештај, јер би, како је рекао, јединство о овом питању било важно и за слику Србије у свету.

Усвојен Извештај о преговарачком процесу са Приштином

“За” гласало 148 посланика.

Против – 57

Уздржано – 2

Од 207 народних посланика.

Завршни говор председника Вучића: “Чекају нас тешке недеље”
Председник истиче да је од Макрона, Шолца и Мишела после разговора са Путином добио информацију да је председник Русије повукао аргумент отимања Косова и Метохије од Србије.

“Очекујем различите иницијативе поводом Берлинског процеса. Наредне недеље биће веома тешке и озбиљне за нас. Не знам да ли сте стигли да видите извештаје из Јеремније, Киргизије… Довољно је бити чути речи белгијског премијера да ће пасти европска привреда. Ако падне европска привреда, онда можете мислити у каквом сте стању бити наша привреда. То што предлажете је толико далеко од онога што је реалност, од онога што желе Албанци, а још даље од онога што желе на западу. И овакве ствари када говорим, јаче и снажније ћу се борити него сви они који се бусају у прса. Наредних шест, нешто више од шест и по месеци биће најтежи за Европу после Другог светског рата у целини. За нас можда и не најтежи, али биће једна од најсложенијих година за грађане Србије од 1945 године. Нисам спокојан и очекујем да после основних притисака дођу они теже категорије. Верујем да ћу о томе моћи више да говорим кад се вратим из Њујорка, јер имам 22 билатерална састанка са шефовима држава и влада. Напорни дани су пред нама и, нажалост, политички актери то нису довољно разумели, а ни наша друштвена сцена. Сви гледају само свој удео, не мислим у посебно негативном смислу, мало је кога интересовала држава. Молио сам да нам није потребна бука око параде. Није то било у јавности. Нико није хтео да попусти са својим ставом. Свима је најлакше да буде крива држава”.

Држава је та која “мора да изађе у сусрет свакоме” каже Вучић у завршном говору.

Председник каже да, по његовој процени, Руси чекају нову Јалту, а ови други то желе да избегну.

Такође, јасно је поручио да ни на индиректни, ни на директни начин неће признати независност Косова.

Он истиче да подразумева да би план Европе био да Србија пристане да тзв. Косово уђе у УН.

“Налазимо се између чекића и наковња”, казао је председник.

Истакао је да је са председником Венецуеле Николасом Мадуром разговарао о увозу нафте, јер европске забране увоза руске нафте погађају и Србију.

“Верујем и да ћу га угостити ускоро”, каже Вучић.

Иако се нико од Срба нису пријавили Куртију за регистарске таблице, они не желе да одустану од те идеје.

“Они су очекивали да ће се пријавити две или три хиљаде људи, а само један се човек пријавио. Доживели су дебакл и то ће њихову нервозу да повећа, то ће да повећа њихов притисак, то ће да повећа њихову страст да ствари промене насилним путем на терену. Шта год наопако да ураде, увек ће да имају подршку својих политичких родитеља”, казао је Вучић.

Каже и да нас “нико не воли јер водимо независну политику”.

“Нема чаробног штапића и лаких решења, али остаје нам да се боримо паметном, рационалном и озбиљном политиком. Борба, борба до коначне победе. Живела Србија! Живело Косово и Метохија!”, казао је Вучић.

Дачић: “Има мало невиних у овој причи”

Председник СПС Ивица Дачић каже да има “мало невиних у овој причи”.

Он каже да Срби са Косова и Метохије имају право на пасош Србије, али ЕУ не да визну либерализацију за било кога на Косову и Метохији.

“Ја бих одмах подржао да Албанци добију визну либерализацију”, казао је Дачић.

Рекао је да не прихвата да је Србија крива за ратове и да, то што неко не воли СПС или Слободана Милошевића, не значи да је потребно да наноси штету Србији.

“Да ли бисте прихватили то да не подржите Србе у Крајини и Србе у Републици Српској?”, питао је Дачић.

“Стварних и озбиљних предлога није било”
Председник је рекао да нико неће прихватити да парламентарна комисија води преговоре.

“Само ми реците око ћега ће “први и други патриотски блок” да се договоре, када о свему мислите различито. Једни траже да идемо у обнову суверенитета, што значи рат са НАТО. Не видим како то може да функционише, али сам спреман да вас примим у свој кабинет и да вас саслушам. Стварних и озбиљних предлога није било” рекао је Вучић.

Он је додао да не зна како да реши питање Косова и Метохије и да је његов “реалистични” предлог одбијен и да ће се борити за много више, али не верује да ћемо то дугорочно добити.

“За време мог мандата (тзв.) Косово нећемо признати и неће бити примљини у УН”, рекао је Вучић.

Проблем са инвеститорима
Западни инвеститири тзв. Косово посматрају као “независну државу”, па не желе да са Србијом разговарају по питању инвестиција на Косову и Метохији, казао је Вучић.

“Зато су нам везане руке. Не можемо да завршимо ни “Сунчану долину”, зато што неће да нам дају неопходне дозволе”, објаснио је председник.

“Тај Владимир Путин је мени дао највише одликовање, а не вама”
Када је Бошко Обрадовић покушао да представи Двери као конкуренцију СНС, Вучић је одговорио резултатима избора на Косову и Метохији.

“Александар Вучић 82,67, господин Обрадовић 2,14 одсто. Толико озбиљна конкуренција”, казао је председник.

Он је такође истакао да председник Русије Владимир Путин није Обрадовића видео ни на разгледници, а њега је одликовао.

“Тај Владимир Путин је мени дао највише одликовање, а не вама”, подсетио је председник.

Вучић је казао да није знао да слика када је био мали, па је испод слике коња писао “ово је коњ”.

“Тако и ви кад хоћете да се представите као патриоте”, рекао је Вучић Обрадовићу.

Албанци неће да признају српске дипломе
Председник Вучић каже да Албанци неће да признају српске дипломе јер неће да признају да постоји српски Универзитет у Северној Митровици.

“Ја сам све оно што они не би желели да буде председник Србије”
Председник је рекао да нису тачне тврдње Милице Ђурђевић Стаменковски која је изјавила да су јој критике биле “аргументоване и добронамерне”, са тим што је Вучић рекао да за “добронамерност” није сигуран.

Вучић каже да је мало фалило да дође у физички сукоб у Бриселу због тога што Србима на Косову и Метохији није било дозвољено да учествују на референдуму.

“Питате ко је дао мандат Ескобару? Вероватно чека да му ја дам мандат”, иронично је одговорио Вучић.

Говорећи о забрани Загреба да посети Јасеновац, председник каже да разуме све њихове трауме због “случаја Александар Вучић”.

“Ја сам све оно што они не би желели да буде председник Србије. Ја сам неко ко их подсећа на оно што је било у Другом светском рату, због трагедије моје породице, и неко коме су у овом последњем рату спалили све куће Вучића, свих седам кућа Вучића у истом том селу Чипуљић. Ја их разумем”, казао је Вучић.

“Тешка ситуација у Штрпцу”
Председник Вучић је објаснио колико је новца уложено у општину Штрпце.

“У Штрпцу је посебно тешка ситуација”, казао је Вучић.

Такође, председник истиче да није чуо ниједан озбиљан разлог да се за извештај не гласа, те позвао да се превазиђу личне и страначке несугласице и да се гласа за извештај.

Он је истакао да не верује ништа ЕУ по питању Косова и Метохије, али да “не жели да се јуначи или да некога тамо опсује или ошамари”.

Вучић објашњава да постоји само једна ствар која се никада неће десити у албанским медијима, а то је да напишу било шта позитивно о њему.

“А, ви размислите зашто је то тако”, рекао је Вучић.

Говор Данијела Вујичић са Косова и Метохије
“Пола своје породице сам изгубила 17. марта 2004. године. Нисте ме одбранили”, рекла је мр Данијела Вујичић са Косова и Метохије.

Она је изјавила да су се Срби са Косова и Метохије, пре доласка Александра Вучића на власт, осећали као да су терет држави Србији.

Мартиновић: “Далмација и Славонија су свете српске земље”
Посланик СНС Александар Мартиновић рекао је да је сагласан са опозицијом у ставу да су Косово и Метохија света српска земља, али онда то морају рећи и за Славонију и Далмацију због српских манастира који се тамо налазе.

Као пример, Мартиновић је навео манастир Крка који је саградила Јелена Шубић, сестра цара Душана.

“Косово је део Србије”
Вучић је поновио да ће још једном тражити од Владе да о свим питањима по питању Косова доноси одлуку Скупштина, и поручио је Србима са Косова да ће “стручњаци сада да све контролишу, и да више нико неће смети да бије Србе”.

“Шта год да урадите у овој земљи, увек ће неко да каже: ‘Јесте, боља је војска, али нешто…’. Дакле, ја немам потребу да било кога растурам, нити ћу да растурам. У овоме што говорим наравно да има личних емоција. Ја сам обичан човек, и поред тога што сам председник. Два дана, више од 17 сати слушам увреде на свој рачун, и сви све раде боље. Ја немам проблем са тим да се сви разумеју у политику, и сви би је боље водили, али да вам кажем, ја знам једну ствар – све ово време, и ја и људи око мене, и мој шеф кабинета, који се не појављује у јавности, и сваки пут када нам претите вешањем или говорите да је овај доктор смрт, размишљате ли ви о емоцијама? Не, зато што ми имамо обавезу да будемо пристојни, а ви можете да говорите шта хоћете. Зато хоћу да се борим и одговарам”, рекао је Вучић.

Вучић каже да он не обожава ЕУ, али да не мисли да је добра идеја да Србија силази са европског пута.

“Верујте ми, знам шта нам чине. И не сањате шта сам све слушао, али и говорио, на састанцима са њима. Размислите зашто Орбан не напушта ЕУ, иако је идол свима. Сви су идоли, само ми нисмо довољне патриоте иако једини нисмо увели санкције Русији. Неће да изађе, зато што ми увек каже: ‘Александре, све знаш шта мислим о њима, али боље је бити члан клуба, него не бити члан клуба’. Он долази ускоро да прими највиши орден Републике Србије”, рекао је Вучић.

Вучић истиче да је Србија данас много јача него што је била, али смо и даље мали у односу на ЕУ.

“Да ли то значи да ћемо да се повучемо ако буду угрожени наши витални национални интереси? Не нећемо се повући. Нећемо се повући ни са КМ таблицама. КМ таблице су као и српске личне карте на КиМ за нас доказ да је држава Србија и даље присутна на КиМ. За нас је то довољно вредна ствар да можемо да кажемо да је Косово део Србије. То је суштина”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да иако је већина људи у Србији против ЕУ, да би нас скупо коштало одустајање од европског пута.

“Ја мислим да у овом тренутку, нити смемо, нити би било паметно да напуштамо европски пут. Не зато што их волим, још мање зато што они нас воле. Ми морамо да радимо на појачавању сарадње са земљама ЕУ, посебно сада у светлу рата у Украјини. Појављују се сукоби свакога дана, које изазивају светске службе – од Киргистана и Таџикистана, до Јерменије и Азербејџана. Убијено 105 Јермена, а ништа се није десило, свет не реагује. Огуглали су сви. Говорим о могућим последицама које нису тако далеке уколико бисмо се понашали тако лагодније”, рекао је он.

Вучић истиче да је он лидер свих, и да ће прихватити да Скупштина има значајнију улогу по питању Косова и Метохије.

“Сигуран сам да ћете успешно решити то питање. За мене није најважнија моја улога, већ наслеђе које ће остати иза мене. А најважније ми је то шта ће бити са нашом државом. А пошто ја то не могу да урадим, ви ћете доносити одлуке у одборима овде, и моћи ћемо да говоримо да постижемо фантастичне резултате захваљујући Народној скупштини. Нећете победити, сам ћу се склонити, а онда сам сигуран да ће све да процвета, и да ћемо за дан решити све проблеме на КиМ. Успели сте да ме убедите свим аргументима, и тиме да ћете дете да ми удавите у шахти као Гадафија”, одговорио је Вучић.

“Кад год да помислите да их је срамота да тако нешто сами напишу о туђој деци, није. Не заборавите, да од тога да то напишу до тога да то ураде није далек пут. Као Чеховљева пушка, ако се појави у првом чину мора да опали у трећем”, рекао је он.

Вучић одговорио Милошу Јовановићу
Председник Вучић је после обраћања Милоша Јовановића рекао да је важно да се говори о аргументацији.

“Лепо и лукаво је изнето све што се свиђа народу, тобож да би се заштитила држава, а не страначки интереси. Наиме, добро је да смо данас научили да не живимо у диктатури, зато што сте сами рекли да гостујете у медијима који нису наклоњени владајућој већини. Добро је да тако нешто постоји, добро је да имате приступ свим медијима, ми немамо. Нисам разумео ту фасцинираност Марком Ђурићем, и зашто га помињете данас и јуче. Изгледа да је приметио какву политику водите, па се на време склонио. Ви сте у тој емисији рекли да неће бити довољно бандера за све издајнике, и да треба звати РОСУ да ухапсе Марка Ђурића. Када вам је сујета повређена када је неко од вас успешнији у дуелу, ви хоћете да зовете РОСУ”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је 1.876 албанских терориста пуштено на слободу, укључујући Аљбина Куртија и браћу Мазреку, управо током власти ДСС.

“Што сте нам урнисали војску. Нисмо имали ни зоље ни бацаче. По 156 евра по комаду. Данас имамо и ‘оса’ и ‘зоља’. Имамо и ‘корнете’, чекамо и ‘Мистрале’. За то нисте заслужни ви. Али лепо је кад неко може да говори без икакве одговорности, да би се допао људима”, поручио је Вучић Јовановићу.

Вучић истиче да није нападао никога због реакције тадашњих власти на једнострано признање независности Косова.

“А данас кажете да је дотерало цара до дувара. Значи није тада дотерало цара до дувара, већ данас морамо да се бијемо. Није требало да се бијемо ни током погрома 2004. године, када су палили цркве и протерали људе. Једино што је тада урађено је покушај спаљивања џамија и амбасада. Шта је тада урађено? Ништа. Притом не желим да кажем да сте ви то урадили. Није народ знао од беса шта да ради. То је био резултат ужасно лоше политике, са катастрофалним резултатима”, рекао је он.

Вучић је рекао да се он бави суштином и чињеницама, и потом показао приступни документ за ЕУ.

“Дакле ми смо се за две ствари изборили 2015. године. То су Резолуција 1244 и то да нема прејудицирања статуса Косова. Оно чиме су они то оспорили је управо пресуда Међународно суда по којој Албанци нису прекршили међународно право”, рекао је он.

Вучић истиче и да не мисли да је Коштуница дочекивао Солану зато што је волео, већ зато што је морао, као председник.

“Кажете и да се у Скупштини више ангажујемо и да Скупштина мора да више учествује у разговорима. Мени је то лакше, али никада се нећемо договорити. Не зато што не можемо, него зато што нећете да се договоримо. Увек имате изговоре, увек имате Лајбницов довољни разлог. Ви имате право на то, само и људи имају право да доносе закључке о томе. Лако је лепо говорити, а тешко је извршавати ствари”, додао је Вучић.

Вучић истиче да је немогуће постићи договор ни око овог извештаја, а камоли око неких озбиљнијих питања.

“Ви само хоћете да направите представу за медије, а да се ништа не уради. У реду. Мени ће бити скинут терет са грбаче, а ви овде правите представу. Немојте да бринете људи, биће све потаман, само да они узму ствар у своје руке”, казао је Вучић.

Вучић је додао да Јовановић заборавља шта је претходило Бриселском споразуму, и да је држава била осиромашена и разорена, као и да је армија била непостојећа.

“Имали смо један МиГ-21, који је у то време био мртвачки сандук. Од хеликоптера смо имали само Газеле са топовима и једну ‘седамнаестицу’. А сада пошто имамо много, а имаћемо још више, желим сада да вам кажем да купујемо још 11 Ми-35 са Кипра. Просто, онда можете и да се силите, али преко туђих леђа”, истиче он.

Вучић је рекао да је он поносан на Бриселски споразум, и да ништа слатко нема у њему, али је спречио уништење Србије и дао нам времена да ојачамо.

“Када водите земљу, не можете да истргнете из целине једну или другу ствар. Морате да водите рачуна о економији, социјали, политичким и правним питањима. Немогуће је свуда остварити своје жеље. Први рандеву са реалношћу је да водите државу. То да критикујете, верујте ми ја бих засмејавао пола државе да не морам ово да радим”, рекао је Вучић.

Обратили се Ђукановић и Јовановић
Посланик Владимир Ђукановић је током свог обраћања истакао важност мира у тешкој тренутној ситуацији у региону и свету.

Он је такође позвао све колеге посланике да гласају за извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама у Приштини.

Посланик Милош Јовановић је рекао да је Међународни суд правде дао само саветодавно мишљење, када је из тог тела саопштено да Албанци нису прекршили међународно право када су једнострано прогласили независност.

“Ми ћемо умети да чувамо Србију”
Вучић је одговарајући на питање посланика Владете Јанковића, навео је да може за месец, два да се гласа за резолуцију у коју би били укључени народни посланици.

“Мени олакшавате тиме, али спреман сам да о томе озбиљно размислимо”, навео је Вучић.

“Рекли сте још 5.септембра 2020. године да ће 5. септембра 2001. Косово бити члан УН. Као што видите, није се десило. Није се десило ни септембра 2022. године… Ми ћемо умети да чувамо Србију”, казао је председник Србије.

Председник се осврнуо и на дијалог Београда и Приштине.

“Ја вам сада кажем, они то покушавају да заврше до Нове године, покушаваће после до марта, до септембра, па онда до још годину дана. Пошто знам шта раде и очекују, кажем вам, неће успети. Један папир сам чак одбио да примим”, објаснио је Вучић.

“Повлачење признања није фудбалска утакмица”
Председник Вучић се прво обратио посланику Милићевићу, и истакао да повлачење признања није фудбалска утакмица.

“Покушавамо да очврснемо нашу преговарачку позицију. Знамо да нећемо променити мишљење најмоћнијих земаља на свету. Албанци су тражили од Републиканаца посебно Вијетнам и Кенију, велики је притисак на те две земље. Ја вам то откривам први пут. Ја ћу ступити у контакт са новим председником Кеније. Надам се да ћемо моћи да очувамо нашу позицију – рекао је председник.

Он је поручио посланици Јефић Бранковић, и рекао да се све време у Скупштини говорило о томе шта се нама свиђа.

“Само смо причали о томе, а не шта је стварно и реално. Ситуација је много тежа него што ми мислимо. Албанци неће да чују ништа. Ни Европљани ни Американци. О свему овоме што ми причамо сада. Како мислимо да живимо у свету где Американци и Европљани нису битни. Ја не морам да их волим, али су овој земљи битни”, казао је Вучић.

Обратио се Владета Јанковић
Посланик Владета Јанковић обратио се председнику Вучићу, и тражио од њега да се обавеже пред Скупштином да ће пред свако потписивање неког наредног документа изаћи пред Скупштину да објасни шта потписује.

Вучић одговорио Новаковићу
“Причате о Оливеру Ивановићу. Ви њега вероватно никада нисте ни видели. Дали сте себи за право, оптужујете људе за убиство. Све су у стању да измисле, али ако их подсетите да су то у стању, онда сам ја кривац за све. Питате ко је пустио спот о Оливеру Ивановићу на Пинку. То је уобичајена претерана изборна кампања. Људи, ово је ваша кампања. Андреј и Данило у шахти као Гадафи. То је позив на убиство и на силовање. То је ваша кампања. Нисам ја луд, него сте ви безобзирни”, рекао је Вучић после обраћања после обраћања посланика Небојше Новаковића

Вучић је поручио Новаковићу да ће увек бити спреман да им одговори, док рејтинг опозиционих партија буде и даље падао.

“Кажете, договорио се са Западом 2010 или 2011. Где сам, јесам ли летео негде па се договорио? Шта је овај човек нама рекао? Он нам је рекао да су избори који су тада организовани, када је он био на власти, значи били организовани на такав начин да је Запад гласао. И када причате о извесном господину Лукију, ја не знам ко је човек. Само знам да је дуго био у Демократској странци, и да нас је дуго мучио у Пећинцима. Што се тиче фашизма, ви сте ти који стално Србију називате фашистичком земљом. Нападате нашу браћу Мађаре, смета вам споменик невиним људима који су убијени. И онда чувена претња: ‘Кад ми дођемо на власт…’ И то стално слушамо. Чим они дођу на власт, ми ћемо сви у затвор, моја деца ће бити силована као Гадафи. И то је код њих све нормално. Не брините, нећете доћи на власт, а ми ћемо о вама да бринемо као мало воде на длану. Ту негде, око 5 или 6 одсто гласова, да народ увек зна ко сте и шта сте”, рекао је он.

Вучић је додао и да је много људи у време прошле власти убијено из политичких разлога, као председник Владе.

“Ево сада, имамо и другог који је постао херој албанских медија. Рекао је: ‘Кажете бирачима да не дате Косово, а Западу кажете да дајете’. Ето, све то су извукли из вашег говора. Е па сада, пошто вам је највећи проблем то што вам ја одговарам, желим да вас обавестим да ћу и даље наставити то да радим, да се још више секирате”, рекао је Вучић.

“Да се извините”
Одговарајући на излагања посланика, Вучић је истакао да се Србија залаже за мир у регион, односно Косову и Метохији.

“Овој земљи су потребне инвестиције, да не ратује и да буде отворена… Оптужили сте министра Лончара на основу таблоида и друштвених мрежа. Знате ли ви колико је он људи спасио? А зашто је др Смрт. Ко сте ви да га називате? Што је министар Вулин дилер дроге? Ко вам је то рекао? Једну лаж миллион поновите и мислите да је постала истина, није. Да се извините Лончару, ако је то неистина. Ако је истина, да одмах одете у тужилаштво да кажете да је убијао као лекар”, навео је Вучић.

Представник листе Морамо Ђорђе Микетић рекао је да не може да се извини, јер зна “како он води министарство” и како су му други дали тај надимак. Вучић је на ту констатацију рекао то што је некоме дат надимак, не значи да је крив и навео да не постоје докази за те тврдње.

Председник Србије навео је да је био прислушкиван, тачније разговор њега и Војислава Шешеља док је лидер Српске радикалне странке био у Хагу и навео да има доказ против прича да се наводно “напио од среће када је убијен премијер Зоран Ђинђић”, истакавши да је то лаж.

“Ово сам вам рекао само да видите”, навео је Вучић.

Председник Србије истакао је да је тачно да земља мора да унапреди и улаже у екологију, али је навео да је дошло до раста када је реч о пољопривреди, као и у области информатике.

“Нећу вам дати ниједно дете да убијете у Србији”
Вучић је рекао да се свака реч изговорена тумачи на погрешан начин, по питању Косова и Метохије.

“Као Бога вас молим, предложите шта ћемо да радимо. Обавезао сам се да ћу примати представнике институција, обавезао сам се да ћу да шаљем писма. Хајде да ја вас замолим једну ствар. Изађите из политичких напада, и уђите у то шта желите својој земљи. То је моја молба за вас. А то што сте некога назвали доктор смрт, а некога дилером дроге, молим вас да се извините Златибору Лончару овог тренутка. Ако имате доказе, идите у тужилаштво и докажите да је убица, и ја сам сигуран да ће они одмах да поступе по томе”, поручио је Вучић Микетићу.

Вучић је затим рекао и да су посланици опозиције плакали како их неко напада, док уствари хоће да бију представнике власти, и називају их најгорим именима.

“Ви сте данас показали врхунац бешчашћа. У тренутку када сам вам показао да је неко својеручно написао да ће нечије дете да удави у шахту, ви сте на то реаговали тако што сте почели да вичете, и да говорите да ја треба да прекинем. Само сам читао оно што сте сами говорили. Нећу вам дати ниједно дете да убијете у Србији, никада”, казао је Вучић.

Обраћање посланика
После одговора председника Србије Александра Вучића поново се обратио Славиша Ристић, а затим Ђорђе Милићевић и Сања Јефтић Бранковић.

Председник Скупштине Владимир Орлић је прозвао и Срђана Миливојевића, који се јавио за реч, али је у међувремену изашао.

Вучић одговорио Ристићу
Вучић је после обраћања посланика листе Уједињени за победу Србије Славише Ристића одговорио на његове оптужбе.

“Ја сам знао, слушајући иначе шта говоре у јавном дискусрсу, да не могу да поднесу да добију одговор. У стању су све да изговоре, да ће брат и син да ми заврше у шахту, да ће да нас бију, али када треба да добију одговор, онда не желе да нас чују. Нису научени да добију одговор. Користе своје медије и канале да кажу шта им је воља. Ја сам само цитирао човека шта је говорио. Ти људи не разумеју да народ на КиМ има памет и главу, и да ти људи сами доносе одлуке како ће да гласају. Пуна су вам уста хвале, патриотизма и борбе против сепаратизма. Како онда господине Ристићу прихватисте онда 120.960 евра од приштинског режима 2013. године”, упитао је Вучић.

Он је показао папир који демантује изјаве Ристићеве тврдње о изградњи албанске базе на КиМ, и на ком се види да су градоначелници српских градова на КиМ били против тога.

“Све је тако, цела ваша прича је таква. Све се своди на рекла казала, рекла ми комшиница. А где пише, ма кога брига. А када донесете папир, онда кажу ма пусти то што пише. Ви сте позвали на јединство, и рекли да је важно. Па што не гласате за усвајање извешатаја који вам не чини никакву штету? Завитлавате народ. И онда кажете власт је крива”, казао је.

Два дана вас слушам и никако да чујем нешто око КиМ
Председник Александар Вучић је одговорио Мирославу Алексићу и рекао да има 31 годину радног стажа, и да ниједну годину радног стажа није крао и пљачкао у локалним самоуправама.

“Једну обману коју све време проводите. Могу да прихватим део кривице да је требало мање да говорим овде. Тачно је и да ће коначна одлука о КиМ бити донета у Савету безбедности. Али то се знало и раније, имамо Резолуцију 1244, која може бити дерогирана само неком следећом резолуцијом. Опет ћу вам рећи, не криминализујте Србе са Косова, они хеликоптере нису ни видели, колико сте ви видели луксузних хотела. Немојте само рачуницу да вам изводим, да видите ко је бахат и арогантан”, рекао је.

Вучић је истакао и да нема проблем са тиме што се посланици опозиције препознају у говорима других посланика.

“Само немојте да ми говорите о томе да ли могу да слушам или не могу да слушам. Наставићу да вас слушам, као што сам и јуче, јер сам спреман да седим и пет дана ако треба, само да чујем неки предлог како да помогнемо нашем народу на Косову и Метохији”, казао је Вучић.

“Увек сам спреман да анализирам резултате. Даћу све од себе и сасвим сигурно за време мог мандата Косово неће бити независно”, поновио је Вучић.

“Ви говорите о издајницима”
Након изагања Синише Ковачевића, посланика Народне странке, Вучић је рекао да се сада показало ко прича о издајницима.

“Ово исто што смо чули данас, чули смо и 2013. године. Ово што сте нам ви рекли је негација онога што сте јуче износили. Ви помињете издајнике. Ви сте говорили овде о издајницима, а нисте погледали сопствену странку, шесту по реду, господине Ковачевићу”, рекао је.

“Ја ћу да разговарам, а ви хоћете да бијете. Овај хоће да ми дете убије у шахту, ви хоћете да бијете. И онда причате о финоћи, култури и аристрократској структури. А ви све енглеско племство. Да вам не кажем шта је својевремено на то рекао Баја Пашић, баш у Скупштини. Мени је било драго да чујем ваш изванредан поновљени говор. А што се тиче локалних кабадахија, јесте ли погледали око себе. Уништили општине, за народ никада нису имали ни пет минута. Али ја сам сагласан са вама да је тачно да има много локалних кабадахија, и то су ствари које никада не можете до краја да промените. Колико год је могуће, ми то мењамо”, истиче Вучић.

“Само нешто да вам кажем око Потемкинова села… Он је потцењен у историји, он је многе ствари урадио, за разлику од ваше странке која није ништа урадила. Што се тиче скупова, где сте то нашли да помињете када не можете да скупите људе, мене људи чекају и идем у села, пробијао сам се да дођем у Недељице да бих се обратио онима који и другачије мисле, немам проблем са тим, ја сам председник свих грађана”, додао је.

“Ви ме никада нећете победити”
“Као мантру помињете Крајину и кажете како смо ми учествовали у томе. Не, ми смо тада били опозиција. То је још једна од лажи коју износите”, казао је.

“У ваше време је највише убистава било. Имали смо 15 пута више убистава него данас. Ви да ми говорите о криминалу, ваша власт је еуфемизам за криминал и пљачку”, казао је.

“Ако буде било потребно оставку ћу да подесем. Ви сте изгубили на поштеним изборима на којима су мени биле везане руке због Украјине, да нису, добили бисмо још више”, рекао је.

“Ви ме никада нисте и никада нећете победити, ја ћу сам да се склоним. Ја знам да ми је последњи мандат, али плашим се да ће и тада народ поново да изабере некога пристојног и некога ко воли Србију”, закључио је.

“Разорили сте земљу”
Члан Демократске странке Срђан Миливојевић током излагања позвао је Вучића да због “катастрофалне политике” поднесе оставку.

Председник Вучић је критиковао МИливојевића, односно период када је ДС била на власти.

“Мислим да сте разорили земљу, да сте је уништили. Требало нам је много година да се вратимо. Опљачкали сте фабрике, уништили сте 500 фабрика, ми смо их изградили 300. Отпустили сте 450.000 људи… То су резултати ваше власти”, навео је председник Србије.

“Обмањују јавност”
“Више пута смо чули како су ови људи криви јер учествују у влади на Косову. Ми смо више пута учествовали у албанској влади на Косову у прошлости… Видите како безобзирно обмањују јавност. Њих не интересује истина, само могу да вичу што гласније не би ли некога увердили. Да ја мислим да смо имали лоповску власт у којој су учествовали. Мислим да су уништили земљу”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је претходна власт уништила фабрике и опљачкала грађане, као и да је тада незапосленост била највећа.

Рекао је и да трпи бројне увреде на рачун породице, као и претње и да свакодневно слуша најстрашније ствари које се говоре о члановима његове породице.

“Пропустили смо шансу”
Александар Јовановић из листе Морамо је током излагања рекао да се не слаже са председником Вучићем и позвао га да заједно посете делове Србије.

Вучић је истакао да је вољан да то те посете дође и да је спреман да се та посета организује у другој половини октобра.

“Прихватам да одем са вама. ‘Ајде да ви одете да видите са мном Колико тешко градимо путеве. И због марифетлука, грађевинске мафије… не дају нам да уђемо у каменоломе. Плаћамо велике пенале, јер сви би хтели путеве, али камен да иде из нечије друге општине. Не можемо да узимамо камење, јер траже четири пута веће цене… Знате да говорим истину… Да, пропустили смо шансу. Јесам ли крив што сам подлегао притисак? Крив сам. Морамо да будемо реални и фер када сагледавамо државне послове”, казао је Вучић.

“То је била моја највећа грешка”
“Ја се ни у чему не слажем са вама када су у питању Горње Недељице. Ја мислим да смо уништили будућност тог краја, и не стидим се да кажем да смо слушајући вас уништили тај део Србије”, рекао је.

“То је била велика шанса за Србију”, додао је.

“На крају смо поклекли пред вашим притисцима и ја мислим да је то моја највећа грешка”, казао је.

“Моја листа у Доњим Недељицама 109 гласова, а ваша листа 2, то довољно говори о томе коме народ верује”, рекао је обраћајући се Александру Јовановићу Ћути, посланику посланичке групе Морамо – Заједно.

“Много тога се променило, и позиција се мења”
“Када се Албанци састану са Квинтом, они узнају да су они погазили све спорзуме. Они кажу да немају право да се мешају јер они њих сматрају сувереном државом која на својој територији има право да ради шта хоће без обзира на то шта је потписала са Београдом”, рекао је.

“Које је тачно решење, поставили сте то питање. У тих 28, 59 година променила се ситуација не само нашом вољом него вољом великих сила. Једино магарац не би приметио да се нешто променило и да мора да се промени позиција. Не може да буде иста позиција ни пре ни после 2004… Да, ја не кријем ништа. Да ја сам мислио да је разграничење решење. Шватио сам да је то неизводљиво”, рекао је.

Он је поновио да никада неће дозволити потеривање нашег народа нити нападе на српске манастире и институције.

“Не можете да понудите ништа сем – уа, Вучић”, рекао је обраћајући се опозиционим посланицима.

“Ви сте једини који судите и држите лекције”
“Цео дан слушам о томе како неко лично дисквалификује опозиционе посланике, па људи, ви се ничим другим нисте бавили осим личним дисквалификацијама. Па ви за мене кажете да сам страни плаћеник, ја то за вас нисам рекао. Зашто то радите? Ви образовани, а ми неписмени, пошто смо ми вероватно факултете завршили на ливади, како то говорите? Много тога изговарате о мени и мојој породици. Да ли ви разумете шта радите сваког дана? Сада сте мог оца напали јер је био на литијама… А осетљиви сте на своје породице”, рекао је Вучић.

“Ви сте једини који судите, ви сте себи дали неко право да нам држите лекције”, рекао је.

Вучић: “Даћемо све од себе да мир сачувамо”
“Не могу да одговорим на свако излагање, сачекаћу да прође по пет, десет посланика па ћу покушати да одговорим”, рекао је.

“Тачно је да је мир најважнији и као што сам рекао даћемо све од себе да таја мир сачувамо. Тачно је да у Србиј ине живе само Срби, већ и Албанци и Роми, Румуни, Русини и ми се тиме поносимо. Водићемо рачуна о припадницима свих других народа”, рекао је Вучић.

“Војводина није ништа изгубила због неспостојнаја Закона о финансирању већ је и добила”, рекао је.

Хаџи Милорад Стошић: ПУПС уверен да Влада РС сматра КиМ неотуђивим делом
“При разматрању претходног Извештаја, вероватно се сећате да представници са КиМ нису били ту. Зато их сада поздрављам. ПУПС је уверен да Влада Републике Србије сматра неотуђивим делом Косово и Метохију”, истакао је Стошић.

Подели на: