уторак, 21. фебруара 2023. | 21:11
Најновије вести

Повећан број оболелих на КиМ, ситуација озбиљна али стабилна

Међу новооболелима су и једна породиља и беба стара 15 дана, које су синоћ пребачене у београдску клинику “Др Драгиша Мишовић”. Обе доброг здравственог стања

 

На северу Косова и Метохије у последња 24 часа забележено је 11 новооболелих од Ковида – 19. То су показали резултати 48 узорака послатих птреходни дан на анализу у референтну лабораторију у Краљеву. Добре вести су да су сви новооболели са лакшом клиничоком сликом и да је још један пацијент излечен.
Међу новооболелима су и једна породиља и беба стара 15 дана, које су синоћ пребачене у београдску клинику “Др Драгиша Мишовић”.
– Оне су потпуног стабилног здравственог станња. Оне су и овде биле стабилног здравственог стања али инструкцијама Министарства здравља и Кризног штаба Владе Републике Србије референтна установа за лечење таквих случајева је „Драгиша Мишовић“ – прецизирао је на данас на прес конференцији в.д. директора КБЦ Косовска Митровица др Златан Елек.
Он каже да нема опсаности за друге породиље и да је потпуно стабилно стање на свим одељењима, не само на гинекологији.
– Особа је имала потпуно нормалан порођај, потпуно здрава се пордила, без икаквих симптома и напусаила породилиште 3. априла и након тога се јавила са симптомима 14. и 15. априла
Одговарајући на питања др Елек је нагласио да је здравствени систем на северу КиМ стабилан и да је нормално да се један број здравствених радника заразио коронавирусом али да је тај број много мањи него у другим здравственим центрима. Сви радници који су били у контакту налазе се у изолацији.
Он додаје да је КБЦ Косовска Митровица за сада има довољан број лекара и лекова за лечење ковод потзитивних.
– Ми смо једна од ретких болница у Србији која деје лек „Хлорокин“ захваљујући нашем Министарству здравља, Кризном штабу Републике Србије , Канцеларији за КиМ и Кризноим штабу овде на сверу КиМ и још – каже др Елек
Додаје да су сви пацијенти који се налазе на лечењу доброг здравственог стања и да ће један број пацијената са инфектоивног одељења ових дана бити пребачен у Студентски центар где су пацијенти без симптома и одакле се после два узастопна негативна налаза упућују у самоизолацију у кућним условима у трајању од две недеље.
Епиодемиолог др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље Косовска Митровица саопштио је да је од од почетка узорковања до јучерашњег дана узорковано 544 лица од чега имамо 69 позитивних. Последњих дана имамо повећан број позитивних али, како каже, то није забрињавајуће јер је то делом резултат повећаног броја тесртирања и већег броја обохвата контаката.
Што се тиче новооболелих, четири лица су из Зубиног Потока, три из Звечана, два из Косовске Митровице и два из Лепосавића, прецизирао је Антонијевић
Укупно оболелих од Ковида -19 у Косовској Митровици је 29 (од којих је један пацијент преминуо, а троје излечено), у Звечану 18, у Лепосавићу осам (од којих је један пацијент преминуо), у Зубином Потоку 13 и на централном Косову један.
У Студентском центру у Митровици тренутно се налази 33 пацијента инфицираних коронавирусом, са лакшом клиничком сликом, у КБЦ Косовска Митровица је 18 лица са умереном клиничком сликом, у КЦ Крагујевац четири, у КЦ Ниш исто толико, у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” су две особе, једна особа је у КЦС у Београду и једна на Сајму.
С.К.

Подели на: