понедељак, 05. јуна 2023. | 19:41
Најновије вести

ПОВРАТАК У ШКОЛЕ И НАСТАВА ПО УПУТСТВИМА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

Званичан почетак наставе очекује се 1. јуна, када би требало да започне настава за осмаке, а истог дана требало би да започне и припремна настава за полагање завршног.

 

Извесно је да ће матурски испит деца полагати 17, 18. и 19. јуна као што је препоруком Министарства и предвиђено Због пандемије коронавируса, од 1. јуна ове године, настава у школама одвијаће се по посебном плану и програму, а у складу са измењеним правилником Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије, достављеном и свим просветним установама на Косову и Метохији. У школама на Косову и Метохији све је спремно за повратак ђака у школске клупе, односно за ученике завршних разреда и оне који желе да поправе оцене. Према речима Љубише Караџића, директора ОШ „Миладин Митић” из Лапљег Села и деца и наставници једва чекају да крене неки вид наставе.

ДОЛАЗАК ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ДА ПОПРАВЕ ОЦЕНЕ

– Педагошко-психолошка служба школе спроводила је анонимне онлајн анкете са ученицима са питањем шта им недостаје? Први одговор је био дружење у школи и одмах затим школа. Да се настава нормално одвијала, сигуран сам да би школа као одговор била на последњем месту, казао нам је Караџић и додао да у јуну нижи разреди неће имати потребе да долазе у школу, једино ако неко жели да код свог учитеља поправи одређену оцену. Што се виших разреда тиче, према његовим речима, биће више незадовољних ученика када су оцене у питању и њих у школи очекују у већем броју. – Стигла је препорука Министарства просвете и технолошког развоја са распоредом како би све то требало да се одвија, али ако имамо више ђака који из једног предмета желе оцену да пораве, онда морамо да направимо распоред, узевши у обзир мере заштите због епидемиолошке ситуације, и да све те ученике распоредимо, прича Караџић и наставља: – Највише нас брину матуранти. Они завршавају са онлајн наставом и крећу са припремном наставом за завршни испит. Министарство је најавило да првог јуна имају пробни тест, подсећам да је онлајн тест одрађен у априлу, и то је замишљено тако да тест из српског језика и комбиновани тест понесу кући да решавају, а да тест из математике раде у школи. Чекамо инструкције школске управе везано за пробни тест и видећемо још докле ће се ићи са попуштањем мера због епидемије, које су на Косову и Метохији још увек на снази. Караџић каже да је извесно да ће матурски испит деца полагати 17, 18. и 19. јуна као што је препоруком министарства и предвиђено.
– Свака школа ће бити одговорна сама за себе. То значи да неће бити пунктова као прошле године, односно три-четири школе у Грачаници, исто толико у Лапљем Селу и сви ту полажу. То јесте велика одговорност за директоре школа јер све треба добро организовати, али, у постојећим условима, мислим да је тако боље. У ОШ „Миладин Митић” има 55 матураната и за њих сам ја одговоран у смислу да све протекне како треба. Места ће у школи бити довољно да рецимо у једној учионици буде по пет, шест ученика, уз поштовање свих мера предострожности. Надам се да ће све проћи како треба и да ће бити задовољни и ђаци и родитељи – рекао нам је Караџић и додао да ће после првог јуна разредне старешине ученика осмог разреда и предметни наставници вежбати са ученицима.

У ТОКУ УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД И ПРЕДШКОЛСКЕ ГРУПЕ

Са ученицима завршних разреда наставници су вежбали и путем онлајн наставе. На исти начин у току је упис деце у први разред и предшколске групе. Тако је у школи у Лаљем Селу до сада уписано 35 првака и 25 предшколца и то није коначан број. У централном делу Косова и Метохије све средње школе спремно дочекују своје матуранте, и све оне ученике који желе да поправе оцене. Прва три дана јуна резервисана су за матуранте, док ће од осмог јуна ученици осталих разреда имати 15 дана за поправљање оцена. Припреме за упис су такође почеле и врше се по препоруци Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије. Милан Димитријевић, директор Електротехничке школе, је рекао да су стигле препоруке за оцењивање ученика па ће се узети у обзир све што је до сада урађено, а то значи да у коначну оцену улази рад ученика из првог полугодишта и онлајн наставе која се одвија од проглашења епидемије коронавируса. И школе на сверу КиМ су спремне за очекивани повратак ђака у школске клупе 1. јуна. Директор ОШ „Свети Сава” у Косовској Митровици Миодраг Јовановић каже да се очекује званично саопштење Министарства просвете о томе да ли ће мере предузете у циљу сузбијања пандемије коронавируса на Косову и у Србији бити усклађене, како би школе могле да се отворе.

– Што се школа тиче оне су спремне за рад. Планирано је и да се и ученицима од петог до седмог разреда дозволи долазак у школу како би поправили оцене – казао је Јовановић. Он наглашава да су све неопходне мере предузете како би настава у школи „Свети Сава” могла несметано да се одвија. – Урађена је дезинфекција школе, у плану је још једна дезинфекција непосредно пре уласка деце у школу. Направићемо динамику доласка наставника у школе како би наставници кренули да уписују у школе. Онлајн настава је протекла одлично и наставници и деца су се добро уклопили тако да није било никаквих проблема – казао је Јовановић. Припремна настава за завршни испит одвијаће се у мањим групама, са највише десет ученика осмог разреда у одељењу, навео је Јовановић и додао да је полагање мале матуре предвиђено за 17, 18. и 19. јун. Директор ОШ „Бранко Радичевић” из Косовске Митровице, Иван Запорожац, такође каже да их у наредном периоду очекује прво припрема школе до 1. јуна, дезинфекција просторија, а касније пријем ђака и рад са њима до краја ове наставне школске године. И у школама у Косовском Поморављу у току су припреме за упис ученика у средње школе. Како кажу надлежни оне се спроводе у складу са упутствима Министарства просвете Републике Србије. Полагање тестова биће обављено предвиђеног датума у Партешу. Како се може чути од директора основних и средњих школа, онлајн настава се иако је било одређених потешкоћа техничке природе у појединим срединама, ипак успешно завршила. У средњим школама ове године нема значајнијих измена по питању броја ученика, али ипак надлежни истичу да очекују мањи број ученика, а с обзиром на тенденцију смањења броја деце последњих година у осмогодишњим школама. Извештачи „Јединства”

Подели на: