Најновије вести

Предузете све мере предострожности

Дом здравља Грачаница

 

У зони надлежности грачаничког Дома здравља нема заражених коронавирусом. Појачане су мере предострожности и сви пацијенти који имају респитраторне или друге здравственепроблеме прво се телефоном јављају дежурним лекарима Дому здравља у Грачаници. Према речима директорице Дома здравља у Грачаници др Мирјане Димитријевић сезонски грип је присутан већ дуже времена, тако да је тешко дијагностификовати да ли је сезонски грип у питању или има сумње на коронавирус. -Оно што је пресудно, као што и сами знате, је анамнеза да ли је неко од наших пацијената негде путовао. Што се симптома тиче, пратимо сваку температуру, свако отежано дисање и било које друге респираторне тегобе које имају пацијенти, рекла нам је др Димитријевић.
Како би се избегли доласци у Дом здравља и амбуланте, организоване су мобилне екипе које обилазе најугроженију категорију болесника, односно теже хроничне болеснике, како не би дошло до евентуалног ширења вируса. Медицинск екипе су опремљене основним заштитним средствима и чине их по два лекара и два медицинска техничара. 

На улицама Грачанице је приметан мањи број људи и углавном се сви придржавају препоруке да се без преке потребе не излази. У апотекама нема гужви, а запослени кажу да су најтраженије маске и дезинфекциона средства и да тога тренутно немају у продаји.
Што се тиче снабдевености продавница, свега има осим брашна. Трговци не знају кад ће се ситуација поправити али поручују да нема разлога за бригу и гомилање залиха.
У циљу што боље заштите од евентуалног вируса запослени у Општини Грачаница делили су јуче запосленима у грачаничким трговимана рукавице и заштине маске.  М.Ч.

Подели на: