Најновије вести

Премијер Лесота Вучићу: Подршка Србији безусловна

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Краљевине Лесото Томасом Табанеом.

 

Александар Вучић је изразио задовољство јер је политички дијалог Србије и Лесота интензивиран.

Председник Вучић је захвалио премијеру Табанеу на подршци Лесота територијалном интегритету и суверенитету Србије, показану одлуком да прошле године повуче признање тзв. Косова, додавши да се нада да ће та подршка и даље бити изражена у међународним организацијама.

Премијер Табане је рекао да је подршка Лесота Србији безусловна, опредељена поштовањем одлука УН, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

Председник Вучић је рекао да Србија, према Лесоту и другим афричким земљама, баштини некадашњу југословенску политику пријатељства. Он је, с тим у вези, подсетио на то да је 25. мај проглашен за Дан пријатељства са народима Африке, како би Србија и на тај начин показала спремност да јача политичке, економске, културне и друге везе са афричким земљама.

Двојица саговорника су размотрили могуће области сарадње Србије и Лесота у складу са приоритетима обеју земаља, те је установљено да највеће могућности постоје у пољопривреди, рударству и туризму, као и у области одбране, наводи се у саопштењу.

Размотрене су и могућности за пружање медицинске и хуманитарне помоћи рањивим групама становника Лесота.

Када је реч о сарадњи у области образовања, председник Вучић је изразио спремност да за студенте из Лесота буду обезбеђене стипендије за школовање у нашој земљи у оквиру програма “Србија и свет”.

Подели на: