петак, 18. јуна 2021. | 00:48

Преминуло још 9 особа, заражено 411, укупно 4.465 оболелих

Према последњим подацима, битку против коронавируса изгубило је још девет особа, па се укупан број преминулих попео на 94. Заражено је још 411 особа, укупно 4.465. На састанку председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и епидемиолога Предрага Кона договорено је да др Кон настави да води тим епидемиолога и да се до краја са својим тимом избори против пандемије ковида-19 у Србији.

 

18:24
Формиран кризни штаба са нишавски и топлички округ
Председница Владе Ана Брнабић потписала је Одлуку о формирању Штаба за управљање кризом у нишавском и топличком управном округу. водопривреде Бранислав Недимовић.

Овај штаб је оформљен на иницијативу Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковиђ19, који је данас заседао и којим председава премијерка, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

За председника штаба за управљање кризом именован је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, а за чланове су изабрани и епидемиолози проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и проф. др Бранислав Тиодоровић, инфектолог др Милош Кораћ, као и чланови МУП-а, Министарства одбране, БИА, и начелници округа, наведено је у саопштењу.

18:19
ММФ: Пад БДП Србије три одсто ове године, наредне раст 7,5 одсто
Међународни монетарни фонд предвиђа да ће због глобалне кризе изазване пандемијом коронавируса бруто домаћи производ Србије пасти ове године за 3,0 одсто, али да ће 2021. године остварити раст од 7,5 процената.
17:27
На подручју Шапца 45 заражених
Од јуче на подручју Шапца од 32 тестиране особе, петоро је позитивно. Укупан број заражених ковидом-19 је 45.

Сви оболели су смештени у болнице у Београду и Земуну а они са лакшим симптомима на Сајму.

До сада је оболело 11 здравствених радника.

Данас је завршена и изолација за 831 лице које дошло из иностранства.

16:28
Заштитник грађана контролише Геронтолошки центар у Нишу и Министарство за социјална питања
Заштитник грађана саопштио је да је покренуо поступке контроле рада Геронтолошког центра Ниш и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Заштитник грађана је упутио два дописа надлежним органима.

“У првом допису, Геронтолошком центру Ниш, затражио је да му се у складу са законом, у што хитнијем року с обзиром на околности проглашеног ванредног стања, достави комплетна релевантна документација и информација о о свим чињеницама и околностима конкретног случаја”, каже се у саопштењу.

У другом допису Заштитника грађана упућеног Министарству затражено је да се у што хитнијем року изврши непосредни надзор Геронтолошког центра, утврде све релевантне чињенице и околности, у зависности од евентуално утврђених пропуста наложе мере у оквиру својих надлежности и достави информација са документацијом.

15:49
Највише преминулих старости између 60 и 69
Када је реч о доби преминулих, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да је највише преминулих особа, њих 29, имало између 60 и 69 година.

Једна преминула особа била је у четрдесетим годинама, 12 особа у доби 40-49 година, 15 особа од 50 до 59, 13 особа од 70 до 79 година. Више од 80 година имало је 15 преминулих.

Просечна старост свих преминулих је 64,5 година.

15:47
Јанковић: Ускоро терапија крвном плазмом
Имунолог Срђа Јанковић истиче да је познато да заразне болести остављају имунитет, а антитела из крвне плазме могу да се користе као допунска терапија.

Истиче да ће се у Србији ускоро почети са терапијом крвном плазмом.

15:41
Вирус ушао у болницу “Топоница” код Ниша
Заменица директора “Батута” каже да је више од 40 особа заражено коронавирусом у болници за психијатријске болести “Топоница” код Ниша.

Према њеним речима, у тој болници има 500 пацијената и 400 радника и тренутно се спроводе мере и изолације које ће спречите даље ширење инфекције.

15:36
Кисић Тепавчевић: Јасан став струке о молби Синода СПЦ
Дарија Кисић Тепавчевић напомиње да је јасан став струке о молби Синода СПЦ о допуштању кретања за Уксрс.

“Било какво окупљање и понашање које ће да повећа ризик за настанак инфекције је нешто што је висок ризик за генерално здравље наше популације у овом моменту. Немамо компримисе и мишљење струке је врло јасно. Доста вере и снаге потребно да се понашамо колективно како је најбоље за нас”, истиче заменица директора “Батута”.

15:30
Кисић Тепавчевић: Не може датумски да се каже кад ће мере бити релаксиране
Дарија Кисић Тепавчевић истиче да људи нису пасивни посматрачи кривуље већ утичу сами на њен ток.

“У осталим деловима наше земље има трендова пада, али искуства из геронтолошких центара и делова земље показују шта и како може да се деси ако попусти било која карика у ланцу”, напомиње заменица директора “Батута”.

Кад су у питању временске одреднице, кад ће доћи до релаксирања мера, то не може датумски да се каже, додаје она.

“Ако се будемо понашали одговорни и савесно и не буде ових екцесних ситуација, можемо очекивати да доће до силаска тога и да се назире крај борбе са вирусом. Доста смо опрезни са предвиђањима ако се деси непредвиђена ситуација која је могла да се превенира”, напомиње Кисић Тепавчевићева.

15:27
Кон: Има проблема у Нишу
Епидемиолог Предраг Кон указује да се још увек обезбеђује рад лекара у Нишу, додајући да Инфектолошка служба има проблем али се то надомешта са стручњацима из Војне болнице али и колегама из других специјалности.

У КЦ Ниш је 18 људи на респиратору, они су и даље у ризичном стању.

КЦ Ниш има више од 377 позитивних на коронавирус, додаје Кон.

15:26
Деца са аутизмом могу напоље сваког дана од 18.00 до 20.00
Сваког дана од 18.00 до 20.00 родитељи могу да се прошетају са децом са аутизмом, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.
15:23
Кисић Тепавчевић: Не смемо да се опустимо
Заменица директора “Батута” Дарија Кисић Тепавчевић указује да поседњи бројеви скрећу пажњу и показују колико епидемиолошка ситуације може да се промени из дана у дан и може да наруши све оно што смо напорним, колективним радом постизали последњих недеља.

“Ово нам је једна опомена како не смемо да се опустимо и како морамо да учинимо све напоре да се што пре изборимо са епидемијом”, истиче Кисић Тепавчевићева.

15:19
Кон: Дубоко ме погодиле молбе СПЦ
Епидемиолог Предраг Кон осврнуо се на поруку коју је објавио на Фејсбуку.

“Написао сам поруку након што сам био изложен озбиљним критикама које нису биле само критике него су били и напади на укупан рад како мене лично тако и стручног тима. Написао сам да треба да преузме неко ко то може боље да ради јер је тај ниво безобразлука превазишао оно што би могло да се прихвати. То је једна страна те приче. То сам написао мом личном, приватном налогу, а поред тога, дубоко ме погодила молба Синода СПЦ о којој ћемо вероватно још причати, јер потпуно негира све оно што су досадашњи покушаји да се спасе живот и шватајући да то те мере има неразумевања у јавности, осетио сам потребу да се склоним”, истакао је Кон.

Наишао сам на велику подршку председника.

15:18
Заражено 238 корисника и запослених у установама социјалне заштите
Вирус је детектован код 208 корисника и 30 запослених у установама социјалне заштите.
15:17
Позитивна 533 здравствена радника
До сада је тестирано 4.936 здравствених радника, 533 позитивно. Такође, 1.062 радника чека резултат теста.
15:13
Девет особа преминуло, позитивно још 411
Од последњег извештаја тестирано 2.440 особа, од којих је 411 позитивно. Хоспитализовано 3.006 пацијената. На респираторима 131 пацијент. Укупно тестирано 23.398 особа. У последња 24 сата преминуло још девет особа.
15:08
Вучић разговарао са Сијем, потврдио посету Србији
Председник Србије Александар Вучић разговарао је са председником Кине Си Ђинпингом, којем је захвалио за помоћ Кине у борби против коронавируса.

Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

15:05
На располагању и студентски домови у Београду
Установа Студентски центар “Београд” је након проглашења ванредног стања ставила на располагање све своје смештајне и кадровске капацитете, како би допринела мерама Владе Србије за спречавање ширења корона вируса.

Сви објекти који су део Студентског центра су дезинфиковани у складу са прописима, а време до повратка студената користи се и за додатно сређивање домова.

Тренутно је у три објекта Студентског центра, услед немогућности да се врате у своје земље, смештено 160 страних студента, и то у студентским домовима “Студентски град” и “Рифат Бурџовић”.

Та одлука донета је у сарадњи и у складу са препорукама Министарства просвете. Поред тога, део наших студената, тачније њих 22, који из специфичних разлога нису могли да се врате својим кућама, остали су смештени у поменута три објекта. Сви они редовне оброке добијају од ресторана Студентски град.

14:55
Очекује се почетак конференције за новинаре
Ускоро ће бити саопштени најновији подаци о току епидемије коронавируса у Србији, као и о броју заражених.

У Србији је до 15 часова 14. априла 2020. године регистровано укупно 4.465 потврђених случајева ковиђ19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 2.440 особа од којих је 411 позитивно. Хоспитализовано је 3.006 пацијената.

На респиратору је укупно 131 пацијент.

У последња 24 часа преминуло је 9 особа, седам особа мушког и две особе женског пола, а просек њихових година је 68,6 година.

Укупан број преминулих од почетка епидемије је 94.

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 23.398 особа која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Председник Србије Александар Вучић данас је разговарао телефоном са председником Кине Си Ђинпингом, ком је захвалио за помоћ Србији у борби против коронавируса.

Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

Кинески председник пожелео је српском председнику личну срећу и даљи успех у вођењу државе и рекао да ће Кина и Србија умети да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић (65), преминуо је од коронавируса, саопштио је Синдикат лекара и фармацеута Србије.

Од 256 корисника и 98 запослених у Геронтолошком центру Ниш, синоћ до поноћи је у Клинички центар у Нишу смештен је 151 корисник дома и пет радника тог центра. Сви корисници и запослени су прегледани и осећају се добро, каже за Тањуг министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Председник Александар Вучић данас ће одржати консултације са премијерком Аном Брнабић о захтеву Синода СПЦ да се за Васкрс привремено прекине забрана кретања, потврђено је РТС-у.

На територији Војводине до данас је оболело 435 грађана од ковида-19, а највећи број регистрован је у Новом Саду, саопштено је на конференцији за новинаре одржаној у Влади Војводине без присуства новинара.

У протекла 24 сата у српским срединама на КиМ регистроване су две новооболеле и две излечене особе, саопштио је Кризни штаб у Северној Митровици.

У Крушевачкој хали спортова данас је отворена привремена ковид болница. Постављено је 100 кревета са пратећом медицинском опремом, а максимални капацитет ове болнице је пријем 130 пацијената са лакшом клиничком сликом.

На Институту “Торлак” од почетка епидемије урађено је 9.650 тестова, а било је позитивно 1.647.

Радна група регрутовала је и око 250 истраживача да раде тестирања на коронавирус.

Због губитка посла још око 55 држављана Србије из Русије се пријавило за евакуацију и повратак у Србију, изјавио је амбасадор у Русији Мирослав Лазански.

Министар финансија Синиша Мали одговараће сутра од 8 сати на питања грађана и привреде о Програму економских мера за смањивање негативних ефеката изазваних пандемијом вируса Ковиђ19 и подршку привреди путем званичног Инстаграм профила.

Подели на: