Најновије вести

Пријем Приштине у Савет Европе за сада није на дневном реду састанка Комитета министара

Пријем Приштине у чланство Савета Европе за сада није на дневном реду састанака Комитета министара заказаног за 16. и 17. мај, види се у дневном реду који је објављен на сајту СЕ.

 

 

На дневном реду ће за сада бити мере које Савет Европе (СЕ) предузима као одговор на нападе Русије на Украјину, спровођење Декларације из Рејкјавика усвојене на Самиту шефова држава и влада 2023. године и усвајање Оквирне конвенције о вештачкој интелигенцији, људским правима, демократији и владавини права, према данас објављеном саопштењу.

Пријем Приштине у чланство Савета Европе за сада није на дневном реду састанака Комитета министара заказаног за 16. и 17. мај
Министри ће разматрати рад СЕ у областима попут људских права, као и о сарадњи СЕ и Европске уније (ЕУ), док ће на крају седнице Лихтенштајн предати председавање Комитетом Литванији.

Министри спољних послова ће 16. маја такође учествовати на свечаности поводом обележавања 75. годишњице СЕ.

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПССЕ) саопштила је 16. арила да је усвојила препоруку да се Приштини одобри да постане члан Савета Европе (СЕ) и одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања Заједнице српских општина (ЗСО) требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву.

Према процедури, након усвајања извештаја Доре Бакојани, ПССЕ треба да упути препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Подели на: