понедељак, 05. јуна 2023. | 18:55
Најновије вести

Приштина ублажила мере, и даље ограничено кретање преко административних прелаза

Нове олакшавајуће мере кретања ступају данас на снагу на Косову и Метохији. Кретање људи биће омогућено у већем делу дана, а непознаница остаје када ће централне власти у Приштини омогућити слободно кретање административним прелазима. Косовска влада је одлучила да од 30. маја укине карантин, а особе које улазе на Косово иду у самоизолацију две недеље.

 

Карантин као обавезна мера приликом уласка на Косово и Метохију трајаће до краја овог месеца. На Косову се очекује неколико стотина људи из западних земаља, али ће они уместо у карантин највероватније у кућну изолацију.

Шта после 2. јуна, када креће трећа фаза олакшавања мера предузетих против ширења коронавируса? О томе у Приштини ништа још нису прецизно рекли, али су најавили да ће током ове недеље одлучивати о отварању према Албанији, па је за очекивати сличну одлуку и за централну Србију.

Србе на Косову таква одлука јако занима јер имају пуно незавршених послова и обавеза у централној Србији.

Што се тиче других мера, од данас је на Косову могуће кретање 16 сати дневно, од пет изјутра до 21 час увече, за разлику од досадашњег режима четири сата кретања у два термина, пре и после подне.

Најављено је такође да ће од данас бити отворени и верски објекти, џамије и цркве и да у њима неће бити ограничења у окупљању верника.

Од 2. јуна треба очекивати и друге одлуке које ће ослободити економију на Косову. Власници ресторана, кафића и других услужних објеката апелују да им се омогући несметана активност или у најгорем сценарију ограничена, али која ће им дати шансу за зараду.

Апел да им се омогући да раде упутили су и аутобуски и такси превозници. На Косову и даље не функционише међуградски превоз. Школе ифакултети не раде. Јавне службе тек треба да профункционишу.

Дакле, предстоји још много одлука да би се живот овде вратио у нормалу.

Подели на: