Најновије вести

Притисак на Куртија да укине таксе стиже и из Брисела

Два дана су остала до 15. марта, датума којег је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти одредио за почетак постепеног укидања таксе на српску и робу из Босне и Херцеговине. Одлуку о укидању таксе треба да усвоји косовска влада.

 

Данас, сутра или прекосутра влада има могућност да заседа и одлучи о такси, ако намеравају да се држе најаве њеног председника да од 15-ог крене укидање таксе. У супротном тек наредне недеље.

Високи представник ЕУ Јосеп Борељ затражио је јуче од Аљбина Куртија потпуно уклањање таксе, како би се наставио дијалог Београда и Приштине.

Притисак дакле стиже и из Брисела, не само из Вашингтона, тако да је Курти у ситуацији када има мало маневарског простора да избегне обавезе које се тичу укидања намета на српску робу.

На руку одуговлачења могу да му користе једино мере против пандемије корона вируса које је предузела косовска влада И преко којих може да тражи изговор.

На Косову и Метохији међутим нема случајева заражених коронавирусом тако да све што се предузима је превентивног карактера и делом због панике која је захватила и овдашње друштво.

Школе су затворене до 27 марта. Наредба се односи и на школе и друге образовне установе у којима се настава изводи по српском наставном програму.

У Грачаници, у школи Краљ Милутин ђаци јутрос нису дошли на наставу.

Међу становништвом влада блага паника, па је појачана тражња за намирницима, наричито за брашном, којег има довољно, али не у свим продавницама.

Мере које је косовска влада предузела од данас подразумевају и забрану авио-линија из оних европских земаља које су погођене корона вирусом. Забрањени су јавни скупови, али нису одложени избори за председника општине Подујево, раније предвиђени за недељу 15. марта.

Подели на: