Најновије вести

Радост у породичном амбијенту

Прослава најрадоснијег хришћанског празника Васркса у Косовском Поморављу

 

Срби у Косовском Поморављу просалвили су први дан најрадоснијег хришћанског празника Васкрс у породичном амбијенту где су са својим најмилијима поделили сву радост коју собом носи велики хришћански празник који се слави као дан христовог Васркснућа и победе добра над злим. Прослава и другог дана Васкрса такође протиче у породичном амбијенту. У свим православним домовима нису изостала фарбна ускршња јаја и свечанија трпеза онако како обичаји и вишевековна традиција налажу.

Због актуелне пандемије заразне болести КОВИД 19 ове године није било масовнијег одласка косовскопоморавских Срба у цркве и манстир Драганац као ни и колективног присутва свечаним Васкршњим литургијама. Такође због полицијског часа и ограниченог кретања овогодишњи Васкрс у Косовском Поморављу протиче без међусобних фамилијарних посета и гостију, како је то иначе раније био обичај. Нису организовани ни традиционални васкрркњи сабори, кјоји су се вековима уназад организовали у неколико села у црквеним портама у овом региону.

Са родбином и пријатељима из других села и градова изван Косовскг Поморавља, Срби из огог дела Косова и Метохије чули су се путем телефона или контактирали путем друштвених мрежа, честитајући једни другима празник уз жељу да се пре свега ситуација са корона вирусом што пре нормализује и да ова пошаст која се обрела на читав свет уназад неколико месеци што пре нестане, а да међу људима владају љубав и мир у здрављу и весељу.

С.И.

Подели на: