Најновије вести

Резултати за четири сумњива случаја у току дана, још три лица узоркована

Резултате за четири узорка која су прекјуче узоркована а послата су на Институт “Торлак” још нисмо добили, а очекујемо их у току дана, саопштио је епидемиолог КБЦ Косовска Митровица Александар Антонијевић, на данашњој конференцији за медије.

 

Надамо се да ситуација неће бити промењена и да ће узорци бити негативни. Ситуација је добра али то не значи да треба да се опустимо, већ треба да се придржавамо свих препоручених мера. Највећи акценат свих мера је да треба и даље да се држимо кућне изолације и да сведемо контакт међу људима на минимум. То је кључно у борби против коронавируса” рекао је Антонијевић.

Антонијевић наводи да су данас узоркованова још три лица, једно из Косовске Митровице, друго из Грачанице, а треће из Пасјана, а саопштено је да ће њихови узорци данас бити послати на Торлак.

Инфектолог Даница Радомировић наводи да на инфективном одељењу тренутно нема ниједног пацијента позитивног на коронавирус.

“На Инфективном одељењу КБЦ Косовска Митровица тренутно немамо ниједног пацијента позитивног на вирус корона. На одељењу имамо пацијенте који имају фебрилно стање и повишену температуру. Ради се и о пацијентима који имају упалу плућа тако да су из тог разлога хоспитализовани”, рекла је др Радомировић.

Она додаје да опреме и адекватних лекова за сада има довољно, те да је инфективно одељење кадровски оспособљено.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић каже да је општински Кризни штаб у сталној координацији и доступан грађанима 24 сата дневно. Спирић је најавио да ће сутра од 6 до 9 часова, за грађане старије од 65 година, бити отворене прехрамбене продавнице и апотеке и да ће у том периоду моћи да купе потребне намирнице.

“Разматрали смо и спровешћемо сутрашњу активност са пензионерима од 6 до 9 часова, где ће апотеке и прехрамбене продавнице бити отворене за наше најстарије суграђане, али наравно уз строге мере које су јасно дефинисане и прописане”, рекао је Спирић.

Он је још једном апеловао на младе људе да се јаве у што већем броју како би помогли старијим суграђанима.

“Апелујем на младе људе, поготово на старије од 18 до 25 година да се јаве у већем броју, јер је ово моменат у којем треба да покажемо хуманост јер они живе са нама, и да будемо доступни за њих у наредном периоду. Наша победа је сваког дана и она се огледа у томе да немамо ниједног зараженог. Верујемо да ова дисциплина треба да буде још јача као што је најавио и сам председник Александар Вучић, а то је гвоздена дисциплина за сваког од нас”, наводи Спирић.

Он је рекао да се данас наставља дистрибуција пакета прехрамбених производа пензионерима чија пензија износи мање од 15.000 динара.

Спирић је истакао да ће Кризни штаб општине Косовска Митровица на предлог ЈКП “Стандард” поставити 12 бидона на 12 локација у граду са дезинфекционом течношћу на којима ће се пунити пумпе за дезинфекцију улаза док ће грађани бити у могућности да их користе и за своје стамбене јединице.

“Јуче смо са дирекцијом за стамбени и пословни простор поделили 147 пумпи председницима станара и они ће у сарадњи са ЈКП “Стандард” сваког дана од 15 до 17 часова, припремати течност која ће бити у тим бидонима, а која је искључиво за заједничке просторије и ходнике.

Спирић је истакао да је Привремени орган Општине Косовска Митровица донирао 5 пумпи општини Грачаница, затим Клини, Србици и Гораждевцу.

“Током дана покушаћемо да дођемо до коначног решења када је у питању донација маски за грађане Косовске Митровице. До сада имамо наговештаја од прозвођача из Новог Пазара који је вољан да помогне грађанима Косовске Митровице”, рекао је Спирић.

Психијатар у КБЦ Косовска Митровица Соња Грбић истиче да порука кампање “Остани код куће” јасна и има за циљ да заштити и очува здравље и живот угрожене популације.

“Од када је пандемија вируса Ковид 19 заступљена на територији Србије, многи људи су својевољно и под принудом у изолацији. Порука кампање “Остани код куће” је јасна и има за циљ да заштити и очува здравље и живот угрожене популације. Не смемо да заборавимо да изолација може да има негативне последице на психу човека. Старији су, за њихово добро, највише погођени овим мерама и њима је ускраћено њихово време које су раније имали. Захваљујући доброј координацији и волонтерима, подигнута је свест о самозбрињавању ових лица”, наводи Грбићева.

Онда додаје да је веома важно шватити због чега смо у изолацији, и да ћемо јој тако дати смисао.

“Веома је важно да шватимо због чега смо у изолацији, ако знамо због чега смо у изолацији онда ћемо дати и смисао самој изолацији. Обзиром на то се налазимо у таквој ситуацији где смо и временски и просторно ограничени због Ковида-19 и његовог ширења, веома је битно да прорадимо на себи и да се усресредимо на своја интересовања. Велики број садржаја је доступан на порталима и интернету, доступне су библиотеке, позоришта, разни курсеви и на тај начин можемо да се у кућним условима адаптирамо и психички не утичемо и не стварамо панику већ се прилагодимо кућним условима. Нема потребе да будемо у паници и нема потребе да се развијајју анксиозни осећаји код здравих особа, морамо бити прибрани и свесни ситуације у којој се налазимо. Ово је пролазног карактера и позивам људе да сачувају свој мир а да се тешкоћама супротставе снагом воље и карактера” казала је Грбићева.

Подели на: