Најновије вести

Самит у Крању – усвојена Декларација о подршци европској перспективи Западног Балкана

Лидери ЕУ, уз сагласност лидера са Западног Балкана, усвојили су на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, Декларацију у којој дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на “кредибилним реформама партнера”, уз нагласак на важности “јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица” од стране саме ЕУ.

 

 

ЕУ поновно потврђује своју посвећеност процесу проширења и одлуке донете на основу веродостојних реформи партнера, поштених и строгих услова и начела сопствених заслуга. Додатно ћемо појачати заједнички ангажман како бисмо покренули политичке, економске и друштвене промене региона, истовремено признајући напредак који је Западни Балкан постигао, наводи се у првој тачки.

Подсећа се, такође, и на значај тога да ЕУ може одржати и продубити свој развој, осигуравајући тако своју способност за интеграцију нових чланица.

Истовремено, од партнера у региону се тражи да препознају и истичу подршку коју добијају од ЕУ.

Урсула фон дер Лајен: Договор Београда и Приштине одлична порука за регион
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оценила је да је прошлонедељни договор између Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, одлична порука за цео регион.

“То показује да је могуће да се за преговарачким столом уз вољу за договором пронађе решење и крене напред чак и у тешким ситуацијима”, поручила је.

На крају самита ЕУ-Западни Балкан, председница ЕК указује да се у завршној Декларацији “проширење” налази у првом параграфу и то види као јасну назнаку опредељности ЕУ.

“ЕК са мом на челу ће радити све што може како би се напредовало у проширењу и интеграцији региона у ЕУ. Ми желимо Западни Балкан у ЕУ и не сме бити сумње око нашег циља, а то је проширење”, истакла је Урсула фон дер Лајен.

Наглашава да је економски и инвестициони план од 30 милијарди евра у сржи ЕУ ангажмана са регионом.

“План је кључан како за развој тако и за дубљу интеграцију заједницког регионалног тржиста што ће бити од исте користи за Западни Балкан како и јединствено тржисте за ЕУ”, рекла је Урсула фон дер Лајен.

Додаје да разуме фрустрацују народа на Западном Балкану, због дужине процеса придруживања и поручује да је јасно да су важне реформе предузете у региону.

“Има очигледног напретка и много тога је промењено на боље. Сада је важно остати на курсу у кључним областима као што су правосуђе, борба против корупције, слобода медија и економске реформе”, каже.

Председникца ЕК позвала је ЕУ да испуни свој део обавеза како би дошло до напретка у процесу приступања земаља Западног Балкана.

 

ЕУ истиче да потпуно подржава посвећеност западнобалканских партнера инклузивној регионалној сарадњи и јачању добросуседских односа.

Дијалогу Београда и Приштине посвећена је тачка под редним бројем шест, у којој се наводи да се од две странке очекује конкретан напредак и нормализација односа.

“Потпуно подржавамо напоре специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и остала питања Западног Балкана и од две стране очекујемо конкретан напредак и нормализацију односа, која је кључна за стабилност и развој целог региона и која ће осигурати наставак њиховог европског пута”, наводи се у документу.

“Брдо декларација” подсећа на важност демократије, владавине права и основних права на Западном Балкану, као и на борбу против корупције и организованог криминала, људска права, права мањина, родну равноправност.

“Јачање цивилног друштва и независност и плурализам медија, кључне су компоненте сваког демократског система и ми подржавамо њихову улогу на Западном Балкну”, стоји у тексту усвојене Декларације.

Истовремено, напомиње се да ће ЕУ подршка партнерима на Западном Балкану бити “уско повезана са опипљивим напретком у области владавине права, друштвено-економским реформама и привржености европским парвилима и стандардима”.

Даље се констатује подршка коју су земље Западног Балкана дале једна другој и ЕУ током пандемије коронавируса, али и тврди да ће ЕУ наставити да даје подршку и то кроз набавку вакцина.

У делу Декларације који се односи на економски и инвестициони план, ЕУ наглашава да се мобилише око “30 милијарди евра за регион у наредних седам година”, од чега је девет милијарди бесповратних средстава, а око 20 милијарди инвестиција у обнову и опоравак Западног Балкана.

ЕУ додаје да наставља да подржава регионалну сарадњу и позива лидере региона да успоставе Заједничко регионално тржиште, договорено у Софији 2020. године, а поздравља се и мапа пута за постепено укидање роминга између ЕУ и Западног Балкана.

“Одрживи транспорт је камен темељац за економску и друштвену интеграцију ЕУ и Западног Балкна. Приоритетно је даље развијати транспортну повезаност како унутар региона тако и региона са ЕУ, посебно у погледу железнице и речног саобраћаја”, наводи се у тексту.

Када је реч о политичкој и безбедносној сарадњии, лидери ЕУ позивају партнере са Западног Балкана да напредују ка “пуном усклађивању са спољном политиком ЕУ”, појачају сарадњу са ЕУ на борби против дезинформација и хибридних претњи и да наставе сарадњу по питању миграција и борбе против тероризма, прања новца, трговине људима и дрогом.

У закључку декларације наводи се да ће Самити ЕУ-Западни Балкан, у циљу “побољшаног политичког дијалога са регионом”, постати регуларни, а да се следећи планира за 2022. годину.

Подели на: