Најновије вести

Самоопредељење и ДСК настављају консултације за формирање нове владе

Представници покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова (ДСК) наставили током викенда преговоре да би формирали нову косовску владу, али још нема финалног договора.

 

Мандатару и председнику Самоопредељења Аљбину Куртију остало је још осам дана да скупштини предложи састав нове владе или да саопшти да није у могућности да формира владајући кабинет.

Зграда косовске владе у Приштини
Зграда косовске владе у Приштини
Приштински медији извештавају да се очекује да две странке премосте разлике почетком ове недеље и да се већина руководства и посланичке групе ДСК сложила са предлогом Вјосе Османи да се место председника парламента компензује Министарством спољних послова.

У Самоопредељењу су наводно пристали на овај предлог.

Остаје нејасно да ли би такав аранжман довео до повећања броја министарстава са 12 на 14 у будућој влади.

Медији истичу такође да су у ДСК прекршили ултиматум дат Самоопредељењу да се до краја прошле недеље изјасне о њиховој понуди за распоред функција централних институција у Приштини.

Заменик председника ДСК Љутфи Хазири рекао је да су још увек у процесу унутрашњих консултација и поновио позив његове странке на уравнотежену поделу власти при чему ће Самоопредељење водити владу а ДСК Скупштину.

Хазири је потврдио да је током викенда дошло до састанка Аљбина Куртија и Иса Мустафе.

“Не могу да коментаришем место и начин на који лидери комуницирају, али последњи састанак је био у тимском формату”, рекао је Хазири.

Портпарол Самоопредељења Арљинд Манџука изјавио је да није сигуран да ли ће бити неких састанака између челника две странке, али напоменуо је да су се стране сложиле да се састану у наредним данима.

ДСК и ПС су странке победнице на косовским изборима одржаним 6. октобра. Од тада представници две странке разговарају о формирању следеће владе.

Подели на: