Најновије вести

СЛ са француским парламентарцима

Потпредседник Српске листе Игор Симић и члан председништва Српске листе Славко Симић састали су се данас са делегацијом француских парламентараца које је предводио сенатор Себастијан Моран.

 

Потпредседник Симић је том приликом истакао да им је била част да на данашњи празник угосте француске пријатеље како би сведочили о томе како српски народ живи на простору Косова и Метохије у 21. веку.

“Била нам је част да на велики хришћански празник Божић дочекамо парламентарце и хуманитарне раднике из Француске који се труде да промене слику која је устаљена када је у питању ситуација на простору Косова и Метохије или боље речено, да свету представе истину са каквим се проблемом суочавају Срби на Косову и Метохији у 21. веку на тлу Европе. Оно што је чињеница је да смо поносни што смо угостили наше пријатеље из Француске а са друге стране, да се и они увере у то како живе Срби данас на Косову и Метохији” рекао је Симић.

Он додаје да је потребно да истина дође до људи који желе да је чују те да ће им у томе помоћи људи широког срца.

“Како је могуће да у 2020. години у 21. веку, Срби не могу да посете своје светиње; како је могуће да се Србима забрањује да посете своје домове на КиМ и како је могуће да више од 250.000 Срба више од 20 година од сукоба не могу да се врате у своје домове. Потребно је да истина дође до људи који желе да је чују а у томе ће нам наравно помоћи људи широког срца и искреног односа према односу Срба и Албанаца” додаје Симић.

Француски парламентарац Себастијан Моран је казао да је дошао да сведочи о реалности живота Срба на простору Косова и Метохије као и о пријатељству Француске и Србије.

“Захваљујем српским пријатељима на позиву у овом симболичном периоду на овом историјском терену. Ја сам овде да сведочим о реалности живота Срба у њиховим градовима и сведочићу у француском Сенату, где заседам, у Финансијској комисији. Такође, при једној групи пријатељства балканских земаља, покушаћу да покажем да је могуће да српски народ пронађе нормалан живот на овим просторима и да сведочим о пријатељству између Француске и Србије. Прошле године славили смо 100 година од рата, дошли су пријатељи чији је долазак био још симболичнији. Још једном вам захваљујем и хвала вам на вашем сведочењу јер је то нешто што је неопходно. Не бавимо се политиком ван реалности терена и сведочићу о овој проживљеној реалности од стране Срба на Косову и Метохији” рекао је Моран.

Подели на: