среда, 15. марта 2023. | 07:31
Најновије вести

Састанак Вучића са патријархом, тема Црна Гора

Председник Алекандар Вучић и патријарх Иринеј састали су се у Патријаршији и разговарали о ситуацији у Црној Гори насталој након усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

 

Састанак
Са председником су на састанку били и министар спољних послова Ивица Дачић и генерални секретар председника Никола Селаковић.

Очекује се да се патријарх Иринеј током дана састане и са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и епископима.

До састанка је дошло дан након што је амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, по инструкцијама Министарства спољних послова, одбио да прими протестну ноту црногорског МСП-а.

Готово истовремено је и отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији одбио да прими ноту српског МСП-а.

Председник Вучић и патријарх Иринеј већ су једном разговарали о ситуацији у Црној Гори, када су поручили да након изгласавања спорног закона о слободи вероисповести “ствари у Црној Гори треба смиривати”.

Вучић је тада пренео и размишљања патријарха да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла да у међународним организацијама на најбољи начин да штити интересе српске цркве и народа у Црној Гори.

Иако је у четвртак у кабинету на Андрићевом венцу потврђено да ће Вучић Бадњи дан провести са верницима на северу Црне Горе, председник је у петак изјавио да ће одлуку о путу тек донети.

Додао је и да се зачудио када је видео “колико хистеричну кампању воде бројни медији против његовог доласка у Црну Гору”.

Према члану 52 наведеног закона, верски објекти и земљиште које користе верске заједнице на територији Црне Горе, а за које се утврди да су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918. године, као културна баштина Црне Горе, постају својина државе.

Док власт у Црној Гори тврди да закон “штити темељне вредности Црне Горе”, опозиција сматра да се њиме продубљују поделе у Црној Гори и омогућава преузимање имовине Српске православне цркве.

Због усвајања закона о слободи вероисповести у Црној Гори се данима одржавају молебани и литије, а према проценама Митрополије црногорско-приморске јуче увече се широм земље окупило неколико десетина хиљада људи.

Подели на: