Најновије вести

Селаковић и Јенча о ситуацији на КиМ – Србија очекује реакцију УН на потезе Приштине

Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је у разговору са представником Уједињених нација Мирославом Јенчом да се од УН очекује благовремена и видљива реакција на настојања Приштине да дестабилизује регион.

 

Никола Селаковић је са Мирославом Јенчом разговарао на маргинама јубилеја Покрета несврстаних о недавним инцидентима на административним прелазима са Косовом и Метохијом, саопштило је ресорно Министарство.

“Понашање Приштине сматрамо неприхватљивим и опасним по стабилност региона”, истакао је шеф дипломатије.

Нагласио је да је за Србију континуирано разматрање питања Косова и Метохије у СБ УН од суштинског значаја, како би међународна заједница била редовно и транспарентно информисана о догађајима на терену, посебно ако се у обзир узму стална настојања Приштине да дестабилизује ситуацију.

Од УН, како је рекао, “очекујемо благовремене, адекватне и видљиве реакције на бројне инциденте, провокације и једностране акте Приштине којима се крши Резолуција СБУН 1244 и угрожавају права и безбедност Срба и другог неалбанског становништва, а од Кфора да остане статусно неутралан и да проактивно делује у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену”.

Селаковић је додао да Приштина сада новим антидампинг мерама на увоз српских производа наставља да опструира процес нормализације односа.

Истакао је да Београд наставља да конструктивно доприноси дијалогу са Приштином и да је посвећен изналажењу компромисних решења, али да је неопходно да одговоран приступ спровођењу преузетих обавеза коначно видимо и са приштинске стране, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Подели на: