Најновије вести

Слободану Милетићу, ухапшеном на Јарињу, одређено полицијско задржавање до 48 сати

Након испитивања у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице, Слободану Милетићу из Звечана одређено је полицијско задржавање до 48 сати. Он је ухапшен на пункту Јариње.

 

 

Бранилац Слободана Милетића, адвокатица Јелена Кривокапић, пренела је РТС-у да га полиција терети за четири кривична дела – “удруживање против уставне делатаности, угрожавање лица под међународном заштитом, напад на службено лице и учешће на скупу на којем се врши кривично дело и хулиганство”.

Оптужбе су везане за догађаје крајем маја прошле године у Звечану, када је дошло до сукоба припадника Кфора и Срба окупљених због насилног упада полиције у зграду општине, како би спровела председника општине албанске националности, изабраног мимо воље већинског српског становништва.

Кривокапићева је пренела да је Милетић током саслушања негирао оптужбе и тврдње полиције. Она очекује да ће о даљој мери према ухапшеном Милетићу сутра одлучивати суд.

Канцеларија за КиМ је саопштила да је до хапшења дошло упркос чврстим гаранцијама ЕУ и САД од 28. децембра 2022. године да “неће бити прогона и одмазде над Србима због тога што су изражавали своје незадовољство услед Куртијеве окупације севера КиМ”.

“Након Срећка Софронијевића и Милетић је приведен као жртва изневерених и празних обећања међународне заједнице која данас реч није рекла о хапшењу још једног Србина, док су за недавно рутинско кратко задржавање у централној Србији једног косовског Албанца, вршили све могуће дипломатске и медијске притиске на Београд и утркивали се у речима осуде”, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Више десетина Срба са Косова и Метохије је потпуно произвољно и без икаквог основа ухапшено након што је Аљбин Курти дошао на чело привремених институција самоуправе у Приштини, а Канцеларија за Косово и Метохију је и овом приликом ухапшеном обезбедила адвоката, пише у саопштењу Канцеларије за КиМ.

 

Подели на: