Најновије вести

Спирић обишао расељене из Свињара и обећао помоћ у решавању проблема

Више од 40 српских породица са око 200 чланова из села Свињаре на територији општине Косовска Митровица, након мартовског погрома 2004. године нашло је уточиште у избегличком насељу на Малом Звечану. Иако повратак у Свињаре никад није остварен и нема ниаквог помака по том питању, ова месна заједница постоји у српском систему као и МЗ Први Тунел, Шипоље и друге на територији општине Косовска Митровица у којима су Срби живели у великом броју.

 

Као грађане општине Косовска Митровица данас их је обишао председник Привременог општинског органа Александар Спирић. Он истиче да ова месна заједница никад није укинута и да никад није престала брига о овим људима. Поред осталог, Привремени орган сваке године обезбеђује средства за организован одлазак ових људи за задушнице у њихово село, као и на сеоску славу.
– Грађани месне заједнице Свињаре никад неће бити заборављени, они су део нас и имају сву нашу помоћ и подршку. Један од највећих проблема је повратак. Готово другу деценију нико од нијх се није вратио на своје огњиште, земља им је узурпирана и то је проблем са којим се у изгнанству суочава наш народ, а економска криза их је додатно ослабила. Ми ћемо пуним интензитетом са држвом Србијом, са свим релевантним инстуцијама настојати да се побољша њихов положај и живот, иако и даље циљ јесте повратак у Свињаре. Оно што треба да нас охрабри и радује јесте велики број деце који су рођена и после изгнанства, овде на Малом Звечану, то је показатељ да су они одлучни да остану овде, да се боре са свима нама да опстанемо на Косову и Метохији – рекао је Спирић.
У ранијим разговорима са представницима локалне самоуправе као и данас као кључни проблеми интерно расељених лица из Свињара смештених на Малом Звечану јесу водовод и канализација, превоз до Косовске Митровице, удалљеност лекара и један број незапослених.
На данашњем састанку решен је проблем превоза.
– Данас смо успели и договорили се да обезбедимо хуманитарни превоз до Косовске Митровице у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију – саопштио је Спирић.
Он је. такође, највио решавање проблема водоснабдевања. Како је рекао, из свеобухватног пакета помоћи Владе РС Србима на КиМ, на иницијативу председника Вучића, обезбеђено је 46 милиона и 700 хиљада динара за изградњу два резервоара који ће да снабдевају читаву Митровицу и део Малог Звечана, док ће се други део насеља снабдевати преко “Сунчане долине”.
Помоћ интерно расељеним Србима из Свињара пружа и Центар за социјални рад, а према речима директора Дејана Ђиновића готово половина користи разне врсте услуга те установе, не само када су у питању социјална давања већ и услуге из области породично – правне заштите.
– Наше активности ће и у наредном периоду бити усмерене на помоћ интерно ресељеним лицима и породицама, у сарадњи са локалним органима власти где ћемо наставити да подржавамо политику државе Србије која подразумева заштиту свих грађана на Косову и Метохији – рекао је Ђиновић.
У овом насељу живи неколико незапослених младих људи са породицама, једном од њих Славиши Јовановићу који живи са супругом и троје деце, током ове посете понуђен је посао у ЈКП “Стандард”.
Јовановић каже да му ова понуда много значи јер не раде ни он ни супруга и да је тиме решио велики животни проблем.
У име расељених Срба челницима локалне самоуправе захвалио се Раде Марковић који је рекао је потребно чешће одржавати овакве састанке како би се ефикасније решавали проблеми.
Приликом ове посете, породицама су уручени и пакети са основним животним намирницама и кућном хемијом, које су обезбедили Црвени крст Косовска Митровица и Канцеларија за Косово и Метохију.
С.К.

Подели на: