Србија и Палестина потврдиле међусобну подршку у међународним форумима

Министри спољних послова Србије и Палестине, Ивица Дачић и Ријад ел Малики, сагласали су се да су билатерални односи две државе добри и да постоји традиционално пријатељство, истичући да таквим односима доприноси и међусобно подржавање у међународним форумима и организацијама.

 

После састанка два министра, потписани су и споразуми, један који су потписали министри Дачић и Ел Малики који се односи на укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, а министар омладине и спорта Вања Удовичић и палестински министар потписали су споразум о сарадњи српског Министарства са Високим саветом за омладину и спорт Палестине.

Дачић је истакао је да му је велико задовљство што има прилику да угости великог пријатеља Србије, који је, како је рекао, и лично допринео развоју пријатељства Србије и Палестине, али и заједно са палестинским председником Абасом подржава Србију у свим међународним организацијама по питању територијалног интегритета и суверенитета, не гласајући за пријем Косова у међународне организације.

“Неспорно је да постоји традиционално пријатељство и да имамо добре односе”, казао је Дачић подсетивши да је бивша Југославија међу првима признала Палестину, чак и пре неких арапских земаља.

Према његовим речима, потребно је да се заједнички ангажују да наставе да јачају билатералну сарадњу у различитим формама и разним областима.

“Захвални смо Палестини на принципијелној подршци поводом Косова и Метохије, а та подршка је од изузетне важности јер је Палестина веома цењена и то не само у муслиманском свету, већ се њихов став цени и у другим земљама”, казао је шеф српске дипломатије.

Како је навео, палестинска подршка је битна и зато што се са Косовом често искоришћава питање ислама и вере, како би на тај начин дошли до признавања независности од муслиманских земаља које, додаје, нису проникле у суштину проблема.

Појашњава да многе муслиманске земље не знају да се то разликује од борбе неког народа на самоопредељење, јер Албанци већ имају своју државу – Албанију, а да на КиМ чине мањину у Србији, те да свако проглашење сецесије представља кршење међународног права.

Што се тиче Србије, Дачић је поново истакао да наша земља подржава решење израелско-палестинског конфликта по моделу две државе.

“У том смислу нема промене у насем виђењу ни статуса Јерусалима до постизања трајног решења које треба да буде засновано на основу договора две стране. Ми се противимо унилатералним решењима и залажемо се за релитавизацију мировног пороцеса на Блиском истоку”, истакао је Дачић.

Како је навео, на данашњем састанку разговарали су и о многим темама, као што су стипендије за студенте из Палестине, отварање нашег дипломатског председништва у Рамали, а договорили су и да Малики, као министар иностраних послова Палестине буде на челу Мешовитог комитета две земље.

Истакао је да је палестински председник Махмуд Абас позван да дође у посету Србији и подсетио да је пре три године провео Божић у Витлејему и то захваљујући његовом данашњем госту.

 

Малики је захвалио на свему што је Србија урадила за Палестину и палестински народ, и у регионалним и у међународним форумима.

Како је навео, Србија се показала као пријатељ и као неко ко је посвећен принципима.

“Наша намера је да видимо како даље можемо да ојачамо наше односе тако да они рефлектују право пријатељство између Србије и Палестине, како на нивоу политичких лидера, тако и на нивоу људи”, казао је Малики.

Додао је да не треба да се прихвати одређени вакум који постоји између политичара и обичног народа, већ да је потребно да се крећемо и радимо паралелно.

“Зато је идеја да спојимо све аспекте српског и палестинског друштва, посебно пословне заједнице, а једна од идеја је да организујемо неки бизнис форум на маргинама Мешовитог комитета, како би се нашли начини за заједничке инвестиције”, рекао је Малики.

Када је у питању политичка димензија, како је навео, Палестина подржава позицију Србије по питању Косова и не могу да прихвате ниједну позицију која није у складу са српском позицијом када је Косово у питању.

Додаје да желе да промовишу српску позицију на међународном нивоу у оним земљама и организацијама где имају неког утицаја и казао да очекују да и Србија промовише њихову позицију у форумима где она има утицај.

Говорећи да је јуче потписан Споразум о сарадњи у области безбедности, Ел Малики је казао да је сарадња у тој области веома важна, а да тај споразум укључује све што се тиче безбедности, не само размену затвореника, већ и информација, заједничко суочавање са изазовима, укључујући и борбу са међународним тероризмом и борбу против међународних савремених злочина који су, како каже, веома софистицирани.

Како је навео, највероватније ће у јуну бити одржана седница мешовитог комитета, а од велике важности би било и да тада присуствују председници две земље.

Подели на: