уторак, 17. маја 2022. | 16:57
Најновије вести

“Србија је данас снажна, њен глас сада не могу да игноришу”

Председник Србије Александар Вучић истакао је у Сомбору да ће дати све од себе да сачува мир, али да никоме неће никада дозволити да погази наш национални понос и национално достојанство.

 

Обраћајући се грађанима у Сомбору, Вучиће је рекао да Србија и успети у томе, јер је, како је оценио, данас чвршћа и нико не може да јој наређује.

“Натоварите нам на леђа шта хоћете, извући ћемо земљу”

Председник Александар Вучић поручио је политичким противницима, припадницима бивше власти, да ће извући земљу из свих проблема, за које су “они криви, а које покушавају њему да припишу”.

“Разорили су нам земљу, њену економску супстанцу, уништили све, опљачкали фабрике, а ћутали кад је отишла Црна Гора и Косово прогласило независност, и све то колико су ћутали, данас би мени да соле памет за све оно за шта су они криви и за шта су ћутали”, рекао је Вучић у обраћању грађанима Сомбора и Западнобачког округа.

Срби су, каже, од 1990-их имали изражене националне идеале, јер смо после деценија у комунизму, у којем смо морали да кријемо националну припадност, добили могућност да говримо ко смо и шта смо.

Ушли смо, каже, са много снова у те године, а из њих изашли “као у бунилу, као пијани…нимало трезвени и трезни”.

“Онда смо дочекали време са надом да ћемо живети боље, али, дочекали смо ‘пљачкаше и лопове’, који данас “соле памет за све оно за шта су они криви”, додао је Вучић.

“Нема проблема, натоварите нам леђа још више, извући ћемо земљу из свих проблема”, рекао је Вучић.

“Нећу никада дозволити да било ко у Влади, нити ја, примамо налоге од странаца. Једини налог који прихватамо је онај од грађана. Србија је слободна, независна и суверена земља”, поручио је Вучић.

Србија је, према његовим речима, данас снажна, због чега и они који се не слажу са нама и ако се не слажу – траже да чују и морају да чују глас Србије.

“Тај глас се чује, јер је ваш глас веома јак. Да смо имали 20 или 30 одсто подршке, не би имали тако снажан глас. Ја нисам оволико људи у Сомобору видео. Захваљујћи вама имамо чврстину и снагу да се одупремо свим притисцима, да водимо српски брод ка сигурној луци”, нагласио је Вучић у говору у Сомбору, којим је завршио посету Западнобачком округу у оквиру кампање “Будућност Србије”.

Вучић је рекао да они, што су га недељама оптуживали за све и свашта, говорили најгоре ствари, нису положили рачуне и нису рекли како су опљачкали Србију и шта су од ње направили.

“Нећу да помињем њихова имена. Нису ни важни, али коју су фабрику у Сомбору, у западној Бачкој оставили. Ми смо у Новом Саду прве фабрике после 40 година отворили. Срамота ме је да кажем да у Београду није било фабрике 20 година са 200 запослених, а да не причам о другим градовима, од Крушевца до Ниша, где сам шест фабрика отворио, а они 60 затворили”, навео је Вучић.

Вучић је рекао да се можда грађани питају што нисмо успели да престигнемо друге и додао да још нисмо успели, али да је “уверен да ћемо их пристизати и престићи”.

На повике да обиђе нека од места у Бачкој, рекао је да мисли да има најмање 500 места у Србији у којима је био, као једини председник од 1945. године.

“Путујем стално, обилазим Србију. Желим и хоћу да будем са народом, не само када му је лако и лепо, већ када је и тешко. Увек сам се трудио и борио да нађемо мере, да урадимо најбоље за наш народ”, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да ће просечна плата у Србији пре краја године достићи 500 евра, и да ће онда, оне који су у скупштини говорили да ће гласати за СНС када се тако нешто деси, подсетити на њихове речи, наравно знајући да они то неће учинити, јер ће га мрзети још више пошто је успео оно што они нису.

Подвукао је да народ види “ко је марљив, ко се бори за свако место и ко ради”.

“Држава ће у оквиру новог инвестиционог циклуса уложити 20 милиона евра у реконструкцију Опште болнице у Сомбору, која ће бити једна од најлепших болница у Србији, као и девет милиона евра у решавање водовода и канализације”, рекао је Вучић.

Најавио је да ће у Пригревици и Сонти код Апатина бити решено питање воде и канализације, као и да ће бити обновљени домови здравља и амбулатне у целом округу.

Каже да је, на пример, Дом здравља у Оџацима у веома лошем стању.

“Овде у Сомбору уложићемо још девет милиона евра да решимо једном заувек проблеме са водом и азбестним цевима, а посебно у Оџацима да грађани могу да имају добру воду за пиће”, обећао је Вучић и додао да ће бити уређен водовод и канализација у местима где се на то чекало у последњих 30 година.

Председник Србије је рекао да, за разлику од неких других, воли да се бави “обичним” и “народним темама”, како да обични људи живе боље.

Подсетио је да су 2014. започете реформе и да је садашња власт спасила земљу од банкротства и да су донети нови закони о раду, стечају, започете мере фискалне консолидације… и навео да су га тада грађани проклињали.

“Рак српске економије на лечи се андолима и аспиринима”

“Али, само тешким мерама смо могли да извучемо земљу из кризе и да излечимо рак српске економије само најтежим лековима, јер се рак не лечи андолима и аспиринима”.

“Спреман сам да угостим Ђукановића”

Председник Александар Вучић изјавио је да је, упркос црногорској кампањи против Србије, српског народа и њега лично, спреман и сада, као и иначе, да угости у Београду Мила Ђукановића како би разговарали, уместо да се стварају проблеми и тензије.

“Важно је да изграђујемо нормалне односе, пристојне односе, а да очекујете првелику љубав нити има потребе, нити разлога за тим”, рекао је Вучић у емисији телевизије О2.

Вучић је истакао да Србија треба са Црном Гором да има нормалне односе и да је то у интересу Срба који тамо живе, а којих је 28,7 одсто.

Наводи да би Србија требало и са Црном Гором да покуша да има заједнички гранични прелаз, као што ће то урадити са Северном Македонијом и БиХ.

Вучић је поручио је да Срби на Косову и Метохији неће бити гладни и додао да има решења.

Уупитан да прокоментарише најаву да од понедељка продавнице на северу Косова неће радити, и да ли прети хуманитарна катастрофа, Вучић је рекао да не зна да је то неко најавио.

Додао је да оно што се дешава на Косову у вези са хицима испаљеним на комби који је ишао алтернативним путем и упитао ко ће сада да превози робу и да прихвати да се пуца на њега.

Тврди да је Србија прошле године имала привредни раст од 4,5 одсто, што је било највише у региону.

“Успели смо по платама да престигнемо све земље Западног Балкана, осим Црне Горе. У односу на Црну Гору смо заостајали и 150 евра а сада заостајемо 50 евра и за годину дана ћемо их престићи и бићемо земља са највећом просечном платом и земља са највећим растом. Бићемо земља која је по први пут успела многе од њих да претекне у последњих 100 година, од Првог светског рата и то захваљујући вама и због вашег рада”, нагласио је председник.

Каже да претходна власт није могла да уради канализацију и водовод зато што није било новца и да сада говори о томе зато што држава за то има новац.

Држава ће, додаје, имати 21,6 милијарди суфицита у буџету у првих шест месеци ове године, које ће утрошити за најважније ствари за грађане.

На пример, за амбуланту у Сивцу биће издвојено 50.000 евра.

“Имамо новац који можемо да трошимо не повећавајући јавни дуг наше земље. Смањили смо јавни дуг са 78 одсто БДП-а на 51. Желимо да наша деца имају чисте рачуне, да не морају да раде 20 година да врате нешто као ми што смо морали. Сада када подижемо земљу и градимо путеве, канализацију, домове здравља, хале и друго, онда повећавате раст и то доводи до повећања плата и пензија”.

Зато ће, како је поручио, већ ове године уследити значајно повећање плата и пензија, као и сваке наредне, јер је Србија данас успешна земља која сигурним кораком граби напред.

Председник истиче да је Србија изашла на Лондонску берзу на којој се пре осам година задужила по камати од 7,25 одсто, док је сада емитовала обвезницу по камати од 1,6 одсто.

Тиме је остварена уштеда од 350 милиона евра у само једној транши, па видите колико путева и школа може да се направи, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да се обавезао да ће у Сомбор доћи један инвеститор, као што се, каже, обавезао и у Зајечару или Пожаревцу.

“Улазимо брзо у сваки пројекат и брзо ћете видети резултате”, подвукао је председник.

Навео је да се данас срео са мештанима Бачког Моноштора, као и да је био у Сивцу, и да је видео људе различите вере, националности, Србе и Хрвате и био је, каже, срећан, што се уверио да они заједно раде и лепо живе.

“Сигуран сам да ће се тако и наставити у Западнобачком округу и увек ће имати подршку Србије за очување добрих комшијских односа и да на сваком месту чувамо мир и заједно градимо будућност”, подвукао је Вучић.

Из године у годину ћете живети све боље и боље, поручио је Вучић најављујући да ће пензије које су већ данас веће него што су биле бити пре краја године значајно повећане.

Минимална зарада ће такође бити повећана, највероватније са 27.000 на 30.000 динара, рекао је и подсетио да је 2012. износила само 15.270 динара.

Констатовао је да ће то значи да ће за мање од седам године бити удвостручена.

“Можда је и то мало и недовољно али то показује да Србија иде напред, а може још брже и боље. То је све засновано на сигурним темељима, неће бити угрожена стабилност, а имаћемо мир и сигурност, за своју децу и отаџбину”, нагласио је председник.

“За економију страха нема, ма колико да данас није лако, ићи ће на боље из године у годину”, рекао је Вучић.

Брине га, понавља, једино Косово и Метохија, јер имамо посла са људима који нису довољно одговорни и озбиљни.

“Мене свакога дана нападају. Једни ме нападају да сам националиста, да славим Видовдан, а мој одговор таквима је да не постоји Србија која би била толико мала а да таквима не смета, да не постоји Србија која би била толико слаба а да таквима не смета”.

Како је нагласио, упркос њима, увек ћу се борити за снажну и јачу Србију и за снажни и јачи српски народ ма где живи, не угрожавајући никог другог.

“Њима смета што држава обележава Видовдан, Кошаре, и Олују и Јасеновац, смета им све зато што не желе да се било шта српко чује”, рекао је Вучић.

Додао је да постоје и они који кажу ”хајде да ратујемо, ти си издајник”.

“Издајник, зато што чувам српске главе, зато што знам колико смо глава изгубили, колико фабрика …Као што знам колико је радника остало без посла”, каже Вучић.

“Хоћу да чувам мир, хоћу да чувам фабрике и да градим нове фабрике и да то буде будућност Србије”, закључио је Вучић.

Брнабић: У 2018. 3,5 милијарди евра страних инвестиција

Премијерка Ана Брнабић рекла је да је у Србију је у прошлој години ушло три и по милијарде евра директних страних инвестиција и истакла да је томе највише допринео председник Александар Вучић.

“Најважнија помоћ Влади Србије у довођењу страних инвеститора и отварању нових радних места била је управо од председника Републике јер је он својим кредибилитетом и поштовањем које ужива у целом свету сваки пут позивао стране партнере да инвестирају у Србији”, рекла је Брнабићева у Сомбору.

Премијерка је навела и да је од 2012. отворено 700.000 радних места, те поменула да се данас навршава тачно две године како је дошла на чело Владе.

“Две године од кад имама највећу част на свету да радим за своју државу Србију и свој народ. Дала сам све од себе и наставићу да дајем све од себе”, поручила је Брнабићева.

Навела је да је на тој позицији, пре свега, захваљујући безграничном и огромном поверењу које јој је пружио председник Вучић.

На томе је, како је рекла, захвална и њему и грађанима који су веровали да тим након Александра Вучића који је “био најбољи председник Владе деценијама уназад у Србији” може да настави да надограђује све оно што је он урадио.

Мировић: У Војводини незапосленост смањена на осам и по одсто

Покрајински премијер Игор Мировић каже да је током претходних година незапосленост у Војводини са 23 одсто смањена је на око 8,5 одсто.

Обрачајучи се грађанима у Сомбору, Мировић је најавио да ће за неколико недеља бити завршена индустријска зона у Сомбору и да ће коначно, као и у другим великим градовима, и у тај доћи велики инвеститор и отворити нова радна места.

Мировић је захвалио на огромној подршци коју пружају председник Александр Вучић и Влада Србије.

Истакао да се ствари у Србији убрзано мењају на боље наводећи да то, до пре само неколико година, није било тако.

Навео је да је главни циљ био смањење незапослености и да у Војводину, као и у друге крајеве наше земље, дођу инвеститори и да се отворе нова радна места.

Мировић је подсетио да ће на пролеће 2020. године бити одржани редовни избори и додао да верује да ће грађани поверење дати “онима који су својим радом, трудом и бригом за народни интерес оправдали њихово поверење”.

Подели на: