Најновије вести

“Србија наставља свој европски пут, захвални смо ЕУ на помоћи”

Србија ће свој европски пут наставити на транспарентан начин и прихватити све добре речи али и критике које долазе из ЕУ и себи дати за право да мисли својом главом, поручио је председник Александар Вучић након састанка амбасадорима земаља чланица Европске уније. Нагласио је да је ЕУ за Србију важан економски партнер и захвалио на помоћи коју је упутила Србији у борби против коронавируса. Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је солидарност у ДНК Европске уније, а да је Србија на европском путу који земљу чини снажнијом и безбеднијом.

 

Председник Александар Вучић је у обраћању медијима истакао да је са амбасадорима земаља ЕУ имао добар, отворен и веома дуг састанак.

“Штитим интересе грађана, ма колико ми били мали, а ЕУ велика”
Док сам председник Србије нећу одсустати од тога да штитим интересе грађана Србије, заступајући их и пред ЕУ, ма колико ми мали били, а ма колика велика и моћна била ЕУ, поручио је Вучић. Истовремено, како је рекао, бескрајно захваљује ЕУ на помоћи и новцу који су дали за нас.

“Ми то изузетно поштујемо и увек ћемо умети то да поштујемо”, нагласио је Вучић одговарајући на опаску новинара да су многи европски лидери, као и он сам, на почетку пандемије рекли да солидарност није била на делу и да се показало да постоји само на папиру.

Што се тиче робе која стиже из ЕУ, предвиђено је укупно готово пет милиона евра и до сада је испоручено 800.000 хируршких маки, 300 инфрацрвених термометара, 38 контејнера и 38 компленте медицинске опреме за контејнере, затим два респиратора, рекао је Вучић и додао да треба да буде испоручено још много респиратора и да верује да ће то стићи током лета.

“За нас је много важније од свега тога чињеница, и мислим да смо је брзо превазишли, да је ЕУ променила своју одлуку и рекла да ће медицинска опрема бити доступна када то буде могуће под истим условима и земљама Западног Балкана као и чланицама ЕУ”, додао је Вучић.

Напоменуо је да су многе европске земље биле у тежој ситуацији него што смо ми данас и да по том питању нема шта да замера било коме.

“Србија је изузетно захвална ЕУ на финансијској помоћи и свакој врсти солидарности коју је ЕУ показала у претходном периоду, не само од када се заједнички боримо против ковида 19 већ и у периоду када смо се борили од последица поплава 2014. године, али и кроз сваку врсту финансијске помоћи кроз ИПА фондове и фонд солидарности”, рекао је Вучић.

Указао је да је у борби против коорнавируса ЕУ за Србију определила 93 милиона евра – 15 за хитне медицинске потребе и 78 за подршку економском опоравку.

Такође, издвојено је и више од четири милиона евра за робу, чији ће највећи део стићи у мају.

“Ми смо захвални на тој финансијској помоћи и подршци пореским обевезницима ЕУ и земљама чланицама које су такву одлуку донеле. То је за нас велика ствар и увек ћемо то умети да поштујемо”, рекао је председник.

“И ми смо понудили своју подршку, јер имамо у овом тренутку више заштитне опреме чак и респиратора и, ако је потребно, било којој чланици ЕУ спремни смо да уручимо у року од 12 сати”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је важно да ЕУ донесе што пре одлуке за опоравак ЕУ, јер што се пре ЕУ економски опорави, то ће Србији бити лакше да постигне привредни раст.

“Економска сарадња са ЕУ веома важна”
Указао је колико је важна економска сарадња Србије у ЕУ, јер две трећине наше трговинске размене је везано за земље чланице ЕУ, као и да је укупна трговинска размена прошле године износила 26 милијарди евра.

“Наша укупна робна размена прошле године је износила 26 милијарди евра, а пре само десет година била је на 10 милијарди евра. То показује колико Србија напредује, али и наш однос са ЕУ у економском смислу. То показује и колико смо зависни од тржишта ЕУ и зато смо срећни када Савет ЕУ може да донесе одлуку и доносе амбициозне планове за улагање”, додао је Вучић.

Навео је да је посебно важно да европске компаније које послују у Србији, а које су претрпеле тежак ударац током пандемије, што пре наставе са радом.

“Изразио сам огромну захвалност компанијама из ЕУ које су претрпеле тежак ударац у оквиру пандемије и у нашој земљи, које су спремне да у што краћем периоду наставе са радом, да брину о својим радницима. Представници појединих земаља су рекли да највећи део комапнија неће да отпушта радмнике, већ да ће да брине о њима”, рекао је Вучић и додао да је важно да се настави прилив европских инвестиција у Србији.

Пренео је да је исказана сагласност о свим важним стварима, а извесне разлике исказане су око питања ЕНТСО и енергетских питања на Косову, као и других питања око Косова.

Указао је да је изјавио саучешће свим земљама ЕУ због људи који су изгубили битку у борби против коронавируса.

“Људи у Србији искрено жале за сваким човеком у ЕУ, а нашу солидарност показивали смо у разним ситуацијама. Веома смо захвални на пажњи и верујемо да ће та солидарност у будућности моћи да буде још израженија и још боља него што је била у овом периоду”, истакао је председник.

Нагласио је да су говорили и о политици проширења, као и да је недовосмислен став Србије да се налази на европском путу и да желимо да своју земљу уређујемо у складу са европским правилима.

“Србија ће свој европски пут наставити на транпарентан начин и радо прихватити све добре речи, али и критике које долазе из ЕУ и себи дати за право да мисли својом главом и да на све речи одговори онако како то мисли и да има право да изнесе свој став и мишљење о сваком питању”, поручио је Вучић.

Фабрици: Солидарност је у ДНК Европске уније
Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је на састанку представника ЕУ са председником Вучићем пренета једногласна подршка начину на који Србија руководи у тешким данима, брзим и јасним акцијама да би се вирус сузбио и да би бројке биле ниже, а истиче и да се доказало да је здравствени систем Србије могао да изнесе и издржи терет и да је прошао на тесту.

Фабрици и Вучић о замеркама ЕУ са почетка пандемије
Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да чињенице говоре да је ЕУ уз Србију, а председник Александар Вучић истакао да је ЕУ променила приступ с почетка пандемије и да је захвалан на помоћи.

Председник Вучић је рекао да стоји иза сваке речи коју је раније изговорио и да је то било истинито, али после промене одлуке ЕУ истиче: “Кажем хвала на помоћи и подршци”.

Вучић каже да је о солидарности ЕУ изговорио само пристојне речи, подсетио да су тако говорили и многи други европски лидери, као и сама Урсула фон дер Лајен, да је солидарност изостала у случају Италије. “Ми не треба да се додворавамо никоме и зато говорим оно што мислим”, казао је Вучић.

“Солидарност је на делу у бројевима и чињеницама и то је очигледно”, поручио је Фабрици.

“Било је коментара о недостатку солидарности, али ако погледате бројеве Европски савет је преузео мере и имамо јасно упутство да морате радити са другима и Србија заслужује посебно место и посебну пажњу”, истакао је Фабрици.

“Србија је земља која приступа ЕУ и то је најпривилегованији израз односа са неком земљом. ЕУ има 1.000 потешкоћа, умрлих, тешка су времена али ако сагледамо чињенице и даље смо уз Србију. Зато је Европска комисија дала глобални одговор од 16 милијарди, а 700 милиона евра намењено је за Западни Балкан и важан део иде Србији”, рекао је Фабрици.

Фабрици је истовремено поручио да је солидарност у ДНК Европске уније, а да је Србија на европском путу, који земљу чини снажнијом и безбеднијом.

Указао је да је састанак амбасадора са Вучићем и министрима био конструктиван, отворен и позитиван и да је на састанку послата порука солидарности, охрабрења и оптимизма.

Здравство Србије је “прошло на овом тесту”, доказало се, истакао је Фабрици и додао да су инвестиције ЕУ у област здравства у томе помогле.

Додаје да је ЕУ, чим је то Србија затражила, помогла Србији и навео да је Србија 16. марта затражила помоћ, а да је након неколико дана одобрено 7,9 милиона евра гранта помоћи.

Поред тога, ЕУ је помогла Србији и опремом, маскама, контејнерима, респираторима, уређајима за кисеоник. “Спремни смо да наставимо да радимо са Србијом, да видимо какве су потребе у будућности”, рекао је Фабрици.

Помоћ које су Србија и ЕУ указале једне другој одгледа се и у омогућавању да државаљани ЕУ који су боравили у Србији, као и Срби који су били у земљама ЕУ, могу да се врате својим кућама, каже Фабрици.

Кад је реч о економији, Фабрици каже да нико нема кристалну куглу и не зна колико ће трајати криза и колико ће бити лоша, али истиче да је важна заједничка реакција и одговор.

Наводи да је ЕУ у размаку од четири недеље одвојила пола трилиона евра, те да је Европски савет дао задатак ЕК да дефинише модалитете у подстицају фонда за опоравак.

Наводећи да је Србија део ЕУ економије, да је 70 одсто страних улагања у Србији дошло из ЕУ, те да је више од 60 одсто размене са економијама ЕУ, Фабрици је рекао да снажнија ЕУ економија значи и снажнију српску економију.

Каже и да ће део пакета од 79 милиона евра бити и за мала и средња предузећа која су стуб економије.

Наводи и да пословни људи из ЕУ, након што је Србија најавила помоћ за српску економију погођену последицама епидемије, имају осећај да Србија предузима праве мере.

Фабрици је рекао да је на састанку било речи и о наредним корацима, те истакао да је важно одржати демократску дебату не само у парламенту, који ће ускоро заседати, већ и на другим местима.

Додаје и да је одговор Србије на кризу показао да земља има чврсте темеље и да је важно све што је до сада урађено, уз помоћ и ЕУ и неких других међународних организација.

“Пут Србије ка ЕУ чини земљу снажнијом и безбеднијом, а то како је и здравствени систем реаговао је доказ да реформе функционису и дају резултате”, рекао је Фабрици.

Навео је да је на састанку било речи и о иницијативи хрватског председавања да се 6. маја одржи видео-састанак са лидерима Западног Балкана.

“То је заједничко залагање да Западни Балкан и Србија буду део економског и политичког живота на континенту. Ово је порука јединства, солидарности и у веома опрезном смислу осећаја оптимизма у вези са оним што нас очекује”, рекао је Фабрици.

На састанку са председником у Палати “Србија” били су шеф Делагације ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандије, Хрватске, Словеније, Белгије, Румуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Састанку су присуствовали и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, те министри здравља Златибор Лончар и финансија Синиша Мали.

Подели на: