Најновије вести

Стано: Борел тражи оживљавање дијалога,циљ коначно решење

Уочи посете шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела Србији, његов портпарол Петер Стано истиче да је, у телефонском разговору са Александром Вучићем и Хашимом Тачијем почетком месеца, Борел нагласио важност рада на обнављању разговора Београда и Приштине.

 

Борел у петак стиже у дводневну посету Србији чији је, како наводи “Блиц”, главни циљ оживљавање дијалога између Београда и Приштине, а Стано напомиње за тај лист да је Борел одлучан у намери да се то и догоди и да очекује да ће обе стране брзо испунити своје обавезе.

Стано је рекао да је Борел потврдио недавно у Берлину да ће се ЕУ и он лично трудити да дају све од себе како би олакшали дијалог.

“У више наврата подвукао је одлучност и лични ангажман као посредника у дијалогу. У комуникацији са председницима Србије и Косова почетком месеца, истакао је важност рада на обнављању разговора”, рекао је Стано.

Он је навео да ЕУ очекује да “Србија и Косово брзо испуне обавезе и покрену дијалог с обзиром на директну везу између нормализације односа и конкретних перспектива њихових тежњи”.

“Циљ дијалога је закључивање одрживог и правно обавезујућег споразума којим се једном за сва времена решавању сва питања између Србије и Косова, у складу са међународним правом и правном тековином ЕУ, споразум који ће подржати државе чланице ЕУ и регион”, поручио је Стано.

Како је раније најављено у Европској служби за спољне послове, током дводневне посете Србији Борел ће се састати са председником Александром Вучићем као и представницима политичких странака и цивилног друштва.

Подели на: