среда, 07. децембра 2022. | 21:44
Најновије вести

Стефановић: Хотијеве тврдње бесмислене, у њих не верују ни косовски Албанци

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић реаговао је на изјаву косовског премијера Авдулаха Хотија, рекавши да су његове оптужбе на рачун председника Србије Александра Вучића да својим изјавама не доприноси миру и стабилности у региону толико бесмислене да у њих не могу да поверују ни косовски Албанци, за чије се гласове грчевито бори овај одлазећи приштински политичар.

 

Хоти тврди да Александар Вучић захтева поновно увођење обавезног војног рока због Косова.

“Никаква предизборна борба ни страх од губитка гласова не могу да буду изговор за овакве лажи којима покушавају да нападну Александра Вучића – човека који је већ годинама оличење борбе за безбедан и стабилан Балкан”, поручује потпредседник Владе Небојша Стефановић.

“Највећи светски званичници одали су признање председнику Вучићу за његов искрен, истински напор да Балкан коначно постане регион мира, стабилности и развоја. Али, Авдулах Хоти очигледно боље зна од лидера широм света – од Америке, преко Русије и земаља целе Европе, па до Кине”, наводи Стефановић.

Министар одбране каже да ако постоји ико ко не жели безбедан и стабилан регион, онда су то управо политичари из редова косовских Албанаца, међу њима и одлазећи Авдулах Хоти.

“Они последњих година не крију своју снажну жељу да милитаризују подручје Косова и Метохије, оснивањем некакве војске, на шта немају право ни по једној међународној одлуци. Непрестано одржавају тензију у дијалогу са Београдом и прете насиљем уколико се не уваже њихове жеље о независности. Притом, Срби са Косова испаштају и сталне су жртве њихове насилничке политике. Управо Хоти и његови партнери су истинска претња безбедности и стабилности Балкана”, каже Стефановић.

Они су све супротно од онога што представља и за шта се бори председник Вучић, што и показује његова доследна политика мира и сарадње у региону.

“Сви међународни фактори који имају утицај на политичаре из Приштине дужни су да осуде овакве изјаве, јер директно угрожавају безбедност и стабилност региона и штете свим напорима за очување мира, а у тим напорима Србија и председник Вучић истински су предводници”, наводи се у реаговању потпредседника Владе Србије и министра одбране Небојше Стефановића.

Подели на: