Најновије вести

Стејт департмент: Разочарани смо акцијом полиције у банкама на северу КиМ

Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је, како је наведено, “полиција предузела акцију у финансијским институцијама на северу KиМ”, истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије.

 

 

“Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води Европска унија. Ова акција није координирана са међународним партнерима и ескалира тензије”, наведено је у одговору портпарола Стејт департмента за Глас Америке, након што су припадници тзв. косовске полиције упали у понедељак и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу КиМ.

Истиче се да то подрива перцепцију о доброј вери Приштине “у решавању отворених питања” са Београдом кроз дијалог који води ЕУ.

Стејт департмент подсећа да је Влада САД доследно позивала Приштину на координацију како би подржала њен напредак на евроатлантском путу, а да је последњи пут то урадила подсекретарка Елизабет Ален на састанку са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем 19. маја.

Стејт департмент понавља и “јасну забринутост” САД због примене уредбе централне банке у Приштини која ограничава употребу динара на КиМ.

Вашингтон апелује на Приштину да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу уз посредовање ЕУ као одговарајућем каналу за решавање питања у вези са нормализацијом односа између Београда и Приштине и да се позабави основним потребама свих својих грађана – укључујући и оне из српске мањине – негативно погођених недавним променама валутних прописа”.

Припадници тзв. косовске полиције упали су и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу КиМ, док су грађани у том тренутку покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања. Приведен је, па пуштен директор директора филијале Банке Поштанске штедионице у Косовској Митровици Игор Радић.

Предеседник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти упадом тзв. специјалне полиције у експозитуре Поштанске штедионице на северу КиМ показује да је очајан јер му његови “ктитори” још увек нису омогућили улазак тзв. Косова у Савет Европе, док је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао да је упад у експозитуре Поштанске штедионице ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на КиМ.

Према уредби коју су усвојиле привремене приштинске институције, на КиМ су од 1. фебруара готовинске транскације дозвољене само у еврима, што значи забрану динара. Уредба Приштине довела је у питање егзистенцију и опстанак Срба на КиМ, пошто своја примања од државе Србије добијају у динарима.

 

Подели на: