среда, 30. новембра 2022. | 21:07
Најновије вести

Свака породица је важна и борићемо се за њу

Општину Грачаницу посетили су званичници Српске листе, потпредседник косовске владе и министар администрације и локалне самоуправе Горан Ракић, министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и посланик Скупштине Косова Игор Симић, који су разговарали са председником Срђаном Поповићем, директором локалне администрације Игором Аритоновићем и послаником у косовској Скупштини Љубинком Караџићем. Након разговора са представницима локалне самоуправе, у Грачаници су уручили кључеве нове куће породици Мирић, а у Угљару обишли радове на реконструкцији насеља „Берген“, где ће се ускоро уселити 21 породица.

Кућа породице Јулије Мирић изграђена је средствима Министарства за заједнице и повратак.
-Захвална сам свима који су нам омогућили да након десет година подстанарског живота добијемо свој кров над главом. Није лако бити подстанар кад си самохрани родитељ, а при том имате дете са здравственим проблемима. Пресрећни смо, казала је Јулија Мирић, самохрана мајка двоје деце, која уједно брине и о својој мајци.
Помоћ и подршка породицама на Косову, поред свих изазова, биће приоритет у будућем периоду истакао је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић након обиласка насеља ”Берген”.
-Данас смо овде како би показали део онога што смо радили у протеклом периоду. Породица Мирић и многе друге породице, као и ово насеље овде део су наших активности у време када је заиста било тешко да се одређени пројекти имплементирају. 2020-та година је година са пуно изазова, поред изазова по јавно здравље, имали смо и друге са којима се и данас суочавамо у политичком и другом смислу, рекао је Јевтић.
Реконструкција станова и зграда у насељу Берген у Угљару финансира Канцеларија ЕУ на Косову, пројекат имплементира Дански савет за избеглице, а суфинансира Министарство за заједнице и повратак.
Цео пројекат према речима министра Јевтића вредан је 215 хиљада евра, а у нове станове породице би требало да се уселе до пролећа. Како је раније представљено становницима Бергена, комплетна реконструција зграда подразумева замену крова, столарије, подова, изолације, дренаже, инсталацију нове електричне линије и водоводне мреже, партерно уређење и увођење јавне расвете.
Потпредседник косовскевладе и министар администрације и локалне самоуправе Горан Ракић рекао је да ће помоћ у санирању штете од поплава породице имати и од Владе Србије.
-Срећан сам што је породица Мирић добила нови дом и што ће се 21 породица уселити у нове станове, међутим, тужан сам што су општину Грачаница погодиле поплаве. Вода се још није повукла, а тамо где јесте остале су последице. Поред средстава које је обзебедило Министарство за заједнице и повратак, помоћ и средства обезбедили су и Влада Србије, Канцеларија за КиМ, тако да ће људи имати максималну подршку. Сву штету коју су претрпели биће им надокнађена. Наставићемо да се боримо за сваку породицу, а поред инфраструктурних пројеката, борићемо се и за нова радна места, казао је Ракић у Угљару.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да Српска листа има јасну политику а то је да брине о сваком становнику и свакој породици.

М.Ч.

Подели на: