Најновије вести

Светосавље је пут нашег спасења

Владика Теодосије са Светосавске академије у Косовској Митровици поручио да сваки пут када смо помислили да скренемо с пута светосавља, залазили смо у беспућа и нисмо више били благословен народ. – Ево и данас смо сведоци тога. Постоје они који хоће да отму нашој цркви светиње, сада у Црној Гори, пре тога у Србији, Русији, свуда – рекао је владика. Савиндан је и у школама обележен радно, али без наставе, уз академије и свечане приредбе

 

Српска православна црква и њени верници на Косову и Метохији прославили су Светог Саву, празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. У свим православним храмовима на Косову служила се света литургија у част Светог Саве, а у школама ученици пригодним свечаностима обележили су школску славу.  Празничном литургијом у манастиру Грачаница, сечењем славског колача и приредбама ученика у школама у централном делу Косова и Метохије обележена је школска слава Свети Сава. Обраћајући се верницима отац Дарко Маринковић, грачанички парох, рекао је да је вера наших праотаца, вера нашег првог архиепископа Светог Саве била велика и да се он Господу моли за нас, за цео српски род, али и подсетио да нису довољне одржане академије и испеване песме када су цркве празне. Свети Сава, рекао је он, оставио нам је у аменет да се молимо Богу и да храмове испуњавамо.

-Данас прослављамо светитеља, просветитеља, архиепископа, учитеља, оца народнога. Како год да га назовемо, нећемо погрешити. Свети Сава је неко кроз кога би ми требало да се спасавамо следећи његов пример. Да читамо шта је написао, да слушамо шта је говорио, да размишљамо о једином путу о којем је он размишљао, о путу који води у живот вечни, рекао је отац Дарко. У част првог српског архиепископа у Дому културе у Грачаници одржана је Светосавска академија коју организује Културно-просветна заједница Косова и Метохије. У оквиру пригодног културно-уметничког програма ученика музичких школа ”Стеван Мокрањаћ’ Приштина- Грачаница и ”Стеван Христић” Гњилане –Станишор, говорило се о лику, делу и животу утемељивача српске цркве, државе и школства. Председник општине Грачаница Срђан Поповић присуствовао је свечаној Светосавској академији и том приликом ученицима и професорима честитао школску славу – Светог Саву.

УЧИМО ИЗ СВЕТОСАВСКИХ ПРИМЕРА

У свом обраћању напоменуо је да уколико желимо да достигнемо вредности које је на овом простору пре осам векова утемељио Растко Немањић, показујући да се у најтежим временима ситуација може преокренути на начин да се поставе темељи снажне, драгоцене и трајне установе, морамо да учимо из светосавских примера.

-Зато је најважнија порука, без које ниједан појединац, друштво и држава не могу да одговоре на изазове 21. века, јесте да образовање не сме остати затворено само у школама. Целоживотно образовање, непрекидно усавршавање и учење морају бити наши одговори које имамо у овим временима. Ни мањак ресурса, ни политичке околности, ни бројне друге нестабилности, не могу да буду препрека да себе непрекидно усавршавамо – рекао је Поповић. Председник општине је истакао да се локална самоуправа труди да подржи школе, професоре и ђаке, и учествује у решавању њихових проблема.

-Знамо да нам од тога зависи будућност, као што је и Свети Сава пре осам стотина година шватио да су просвета и образовање највеће вредности једног друштва – истакао је председник општине Грачаница. Присутнима у грачаничком Дому културе о Светом Сави беседила је проф. др Даница Андрејевић истичући да је светост његовог лика расте вековима и да је он големи храст који расте као дрво живота у вертикали српског народа.

-У духовном и световном смислу он је отац свему нашему, сабороумљу, генској меморији, базичној истини, један од најдрагоценијих стубова српске историје, традиције, културе и цивилизације – истакла је она. На Светосавској академији уручена су признања ”Читалачко слово” за најактивније читаоце грачаничке библиотеке, као и плакете „Ђорђе Лекић” за изузетан допринос у просветно-педагошком раду. Признање су ове године добили Музичка школа ”Стеван Христић” из Станишора и просветни радник Станислав Којић из Врбовца код Витине. Светосавска академија одржана је у оквиру Светосавске недеље која, по традицији, почиње представљањем зборника дечијих радова ”Необично плаво”, и ”Прво перје” у свим школама у овом делу КиМ. Савиндан је и у школама у Косовској Митровици обележен радно, али без наставе, уз академије и свечане приредбе. Празнична литургија је служена у оба храма, у цркви Светог Димитрија и у храму Светог Саве у јужном делу града. Посебно свечано је било у У у ОШ „Свети Сава”, која овај празник прославља и као дан школе. У недељу су тим поводом ученици са наставницима приредили свечану академију у препуној сали Митровачког двора, а у понедељак на сам дан славе са свештенством црквене општине Косовска Митровица пресекли су славски колач. На дан славе славски колачи су пресечени и у свим другим просветним установама у граду.

СВЕТИ САВА АПОСТОЛ СРПСКОМ РОДУ

Свечаном академијом у Митровчком двору Косовска Митровица одала је славу изахвалност првом српском просветитељу Светом Сави. Скуп је на почетку благословио епископ рашко – призренски и косовскометохијски Теодосије пожелевши срећан празник целом српском роду. Подсетивши на житије свеца владика је у беседи рекао да је Свети Сава са 17 година напустио двор, богатство, државу и отишао на Свету Гору да служи. – Он је напустио овоземаљско, пролазно да би тиме задобио оно непролазно вечно небеско богатство. А то се све темељи на Светом Јеванђељу , науци Христовој, речи Божијој и Свети Сава је целим својим бићем знао да је немогуће задобити то непролазно, ако се не одрекнемо овог пролазног и преко њега је цео српски народ добио то непролазно богатство и ево до данасњег дана ми живимо у слави Св. Саве, оног што нам је он оставио и завештао. Он је утемељивач и српске цркве и српске државе и школе, он је апостол српском роду, он је просветитељ српског рода и то не обичан просветитељ, већ свети просветитељ јер је знао Свети Сава да једино светитељи могу бити истински просветитељи у роду свом, јер њихова просвета је реч Божија, оно што је свето и непролазно – рекао је владика. Он је истакао да сваки пут када смо помислили да скренемо с тог пута, залазили смо у беспућа и нисмо више били благословен народ.

-Ево и данас смо сведоци тога. Постоје они који хоће да отму нашој цркви светиње, сада у Црној Гори, пре тога у Србији, Русији, свуда. Безбожници, они који немају Бога у себи, они себе намећу за вође, учитеље и просветитеље. Видимо каква су им дела, какви су им трагови и шта остаје иза њих. Али, ми имамо пут који нам је Свети Сава показао као једини пут спасења којим ходимо на земљи, како би били наследници вечног и непролазног царства Христовог – рекао је владика Теодосије. Светосавску беседу казивао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић. У својој беседи говорио је о животу Растка Немањића, „недовршеној довршености” и о чуду Светога Саве. Ракочевић се запитао шта нам је замаглило природност и поверење, у вечност и реалност. – Тешко је одговорити на ова питања јер ми преживаљавамо горку кризу реалног и вечног и тек кад будемо успоставили неку врсту равнотеже између ова два принципа можемо очекивати извесне периоде стабилности – казао је у беседи Ракочевић. Он се на крају беседе осврнуо и на актуелну ситуацију у Црној Гори.

– Данас над очевином Светог Саве у Црној Гори Свети Сава нема места, али се догодило још нешто, догодило се нешто што нико није очекивао. Веровало се да свега има у Црној Гори али да само вере нема и да Св. Саве нема. Онда је проговорила вера и проговорио Св. Сава и поставили су ти људи, који су изашли ниоткуда, темеље новог модела за наше национално прегнуће у овом времену а они су засновани на четири принципа – вери, нацији, слободи и демократији – поручио је Ракочевић. Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је истакао да је и за овај Савиндан неопходно јединство и слога међу Србима.

– Уједињење и слога је оно у чему треба да будемо истрајни. Свети Сава заузима посебно месту међу нама имајући у види да храм у јужној Митровици носи његово име и да је опстао и окупља и даље народ. Слога изнад свега међу српским народом и православцима широм света – рекао је Спирић. У уметничком делу програма учествовала су црквени хор „Бранислав Нушић”, хор музичке школе „Миодраг Васиљевић”, малишани из Предшколске установе „Даница Јарамаз”, рецитатори, ученици основних и средњих школа, професорка соло певања Јелена Спирић, завичајни песник Милан Михајловић и песикиња Милица Бакрач из Никшића. Светосавску академију у Косовској Митровици организовали су Црквена општина Косовска Митровица, црквени хор „Бранисалв Нушић и Градска библиотека, а под покровитељством Привременог општинског органа Косовска Митровица. Након академије одржан је и Светосавски бал где је обављено и сечење славског колача. Домаћин Светосавског бала за ову годину била је Медицинска школа са домом ученика. Извештачи „Јединства”

Подели на: