Најновије вести

Светски дан слободе медија

Широм света и у Србији обележава се Светски дан слободе медија, уз указивање на све већи притисак и све тежи положај медијских радника.

Из ОЕБС-а указују на круцијалну улогу медија у борби против ширења лажних вести. Апелују да се новинарима допусти да раде без страха и да се подрже медијске куће које су током пандемије ковида 19 запале у финансијске потешкоће.

Све већи притисак на новинаре, медији запали у кризу током пандемије ковида 19
Слобода медија је право, не само новинара, већ и сваког од нас, поручују из ЕУ и истичу да је данас више него икада слобода медија темељ демократских друштава која могу да напредују само ако грађани имају приступ поузданим информацијама.
Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи да у области слободе говора и изражавања у претходној години нисмо забележили напредак, већ смо, каже, сведочили бројним кршењима права и угрожавања медијских слобода.
Министарство културе и информисања уз честитку новинарима и медијским радницима позива их да више пажње усмере на веродостојност информација, да се понашају одговорно и професионално.
Новинарска удружења указују на тежак положај новинара. Удружење новинара Србије страхује да ће лош економски положај, додатно угрожен пандемијом, довести до отпуштања новинара и гашења медија.
Из НУНС-а указују на све дубље сиромаштво новинара и других медијских професионалаца који свој тежак и одговоран посао обављају за “понижавајуће плате, најниже међу свим професијама које подразумевају висок ниво знања и интегритета”.
Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом Светског дана слободе медија указује на значај тачног, поузданог и благовременог информисања грађана које долази до изражаја у временима пандемије ковид 19.
“Ово је прилика да се медијима изрази захвалност јер су захваљујући њиховом извештавању, приче о најугроженијима стигле до јавности, али су у исто време, информације стизале до најрањивијих. Због тога медији представљају важне савезнике и партнере чији су улога и значај немерљиви за свако демократско друштво”, поручила је повереница у писаној изјави.

Подели на: