Најновије вести

Тачи каже да је “Србија починила балкански холокауст”, Ђурић поручио: Нека вас је срам

Косовски председник Хашим Тачи објавио је на “Фејсбуку” поруку поводом Дана сећања жртве Холокауста и уз то написао да је “српски режим на Косову и у БиХ наставио са етничким чишћењем” и “починио ‘балкански холокауст”. Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић му је одговорио: Нека вас је срам.

 

Тачи је на Фејсбуку написао да “Косово данас одаје почаст жртвама Холокауста, геноцидном и монструозном злочину који је престравио цео свет”.

“Након Другог светског рата, мислило се да ће се патње милиона окрутно убијених људи у Холокаусту претворити у непоновљив злочин за човечанство. Али идеју и напоре за истребљењем људи и етничких група наставио је српски режим у Босни и Херцеговини и на Косову. Масакри и етничка чишћења налик су на оне из Другог светског рата. И нажалост, Србија и данас негира злочине који су проузроковали балкански холокауст у овом делу Европе”, написао је косовски председник на Фејсбуку.

Поводом ове изјаве Тачија оштро је реаговао директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

“Хашим Тачи, да има имало човечности и дипломатског такта, не би покушавао да на јефтин и неумесан начин злоупотребљава Холокауст и страдање јеврејског народа у Другом светском рату, које се не може поредити ни са чим, па ни са страдањима током сукоба на подручју бивше Југославије”, истакао је Ђурић, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Тачи је, сматра Ђурић показао врхунски неукус и нецивилизованост покушајем да у јавну комуникацију уведе термин “балкански холокауст”, поредивши Србе са нацистима, а Албанце са Јеврејима.

“Господине Тачи, нека вас је срам! Овакве ствари се не раде, и нема никаквог изговора за то што сте данас учинили. Уместо што скрнавите сећање на јеврејске жртве у Другом светском рату, могли бисте да се позабавите суочавањем са сопственом ратном и злочиначком прошлошћу и објасните како је могуће да се на територији на којој обављате функцију председника привремених институција самоуправе систематски уништавају докази и убијају сведоци злодела терористичке УЧК”, напоменуо је Ђурић.

Подели на: