Најновије вести

Тачи Куртију: Предложите мандатара или одустаните

Косовски председник Хашим Тачи подсетио је лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија да чека предлог мандатара за састав следеће косовске владе, јер је у својству председника дужан да именује кандидата или кандидаткињу за будућег премијера.

 

У писму Аљбину Куртију, Хашим Тачи га подсећа да је дужан “као председник Косова да предузмем акцију без даљег одлагања, пратећи све уставне кораке за грађане Косова, да што пре добију владу”.

Тачи додаје да му је према постојећим начелима пружио прилику и доследно тражио да предложи кандидата за премијера.

Тачи је навео да према одлуци Уставног суда није искључено да “дотична странка или коалиција одбију да преузму функцију”.

У случају, прихватања или одбијања мандата, Тачи је од Куртија затражио да га обавести, како би могао да предузме све кораке утврђене Уставом и именовао кандидата или кандидаткињу за премијера да формира косовску владу.

Тачијево писмо је реакција на прозивке да је пре два дана истекао рок од 48 сати који је 6. јануара дао Куртију да предложи кандидата за премијера.

Лидери Демократског савеза Косова и покрета Самоопредељење још нису постигли споразум за следећу коалициону косовску владу.

Медији у Приштини наводе да има нових понуда на столу и да Иса Мустафа и Аљбин Курти настављају преговоре, три месеца пошто су 6. октобра одржани ванредни парламентарни избори.

Подели на: