Тачи позвао Куртија у подне на разговор о мандатару

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, сазвао је за подне састанак са лидером Покрета Самоопредељење, Аљбином Куртијем, којег је његова странка рано јутрос и званично предложила за мандатара за састав нове приштинске владе, три и по месеца од ванредних парламентарних избора на косовској територији.

 

Курти је предложен за мандатара иако Покрет Самоопредељење и Демократски савез Косова (ДСК), упркос вишемесечним преговорима нису постигли договор о постизборном коалиционом споразуму.
Камен спотицања за постизање договора је подела функција.
Непосредно након што је Самоопредељење кандидовало свог лидера за мандатара, Курти је видео поруком на друштвеним мрежама позвао председника другопласираног ДСК Ису Мустару да наставе договор о формирању нове владе.
Курти је у позиву Мустафи поручио да верује да је споразум могућ, али да се не треба враћати на прошлу годину и да не треба доводити у питање избор његовог партијског колега Глаука Коњуфцу за председника парламента.
Курти је позвао Мустафу на састанак о новој влади који би, како је навео, требало да траје све док се не договоре.
Иако обе странке тврде да су за постизборни коалициони споразум, они ни након осам сусрета нису успели да се о томе договоре.
Уколико Курти данас добије од Тачија мандат са састав нове приштинске владе, Покрет Самоопредељење ће имати 15 дана да са ДСК-ом формира владу.
За потврђивање нове приштинске владе потребна је проста већина од 61 гласа посланика од укупно 120.
Према уставним роковима Курти има рок до 5. септембра да са ДСК-ом договори формирање нове владе, а ако до тога не дође, Тачи ће мандат за формирање владе понудити другој странци.
Ако и тај покушај за формирање владе пропадне на косовској територији ће бити поново одржани ванредни парламентарни избори, најкасније 40 дана након њиховог расписивања, пише приштинска Газета Експрес.
Судећи према видео поруци упућеној Мустафи, Курти је још једном показао да неће пристати на услов ДСК да се уместо Глаука Конуфце за председника парламента изаберене неко из те странке.
Коњуфца је изабран за председника парламента последњег дана рока у којем је то морало да буде урађено, 26. децембра прошле године.
Нови сусрет Куртија и Мустафе није заказан.

Подели на: