Најновије вести

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је Срба обишло гробове својих преминулих сродника. Организованог превоза за расељене није било, а они који су дошли не сећају се када је на гробљу за задушнице било мање људи.

 

Богу хвала нисмо једини овде, мало је људи али нисмо сами,” рекао је Илија Трајковић из Приштине и додаје да претпостваља да је овако мали број људи окупљен због још увек нестабилне епидемиолошке ситуације.

Миодраг Симић из Угљара истиче да стање још није стабилно за путовање.

“Људи нису сигурни још да ли могу да дођу на Косово и Метохију а да не буду у изолацији, нису сигурни ни има ли сигуран превоз до Приштине, а немају овде више куће, станове, дом где би остали,” рекао је Симић.

Гробље у Приштини никад није било у лошијем стању, тужна слика гробова прекривених коровом.

“Како каже народ у Приштини постоје три стопе Христове, а то је црква Светог Николе, храм Христа Спаса и гробље. Тужно је гледати корово који је прекрио гробље, надам се да ће Општина нешто урадити по питању чишћења гробља, рекао је за РТВ Грачаница свештеник Саша Митровић.

Приштински парох нада се да ће се православни верници долазити, обилазити и уређивати гробове својих упокојених предака.

Слика гробља у Косову Пољу још тужнија него претходних година. На улазу код главне капије дивља депонија, од високог растиња рашчишћене су само главне стазе а до гробова се не може доћи од трња и шибља.

Подели на: