понедељак, 05. јуна 2023. | 18:14
Најновије вести

У Србији потврђена 102 новооболела, преминула још 4 пацијента

Према последњим подацима, у Србији је потврђено 102 новооболела. Преминула још 4 пацијента. Математички модел предвиђа да би епидемија у Србији, под условом да трендови буду као у претходних десетак дана, требало да се заврши око 26. маја.

Јавни превоз фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом

Јавни превоз биће организован фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом, а прва фаза која почиње 8. маја, омогућава коришћење јавног превоза само запосленим лицима која правилно носе личну заштитну опрему, изјавио је градски секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.
Како је навео за Беоинфо, улазак у возило биће могућ само на предњим вратима, док ће излазак бити на вратима обележеним за излаз.

“Места за седење и стајање биће видно обележена у сваком возилу што ће бити и максимални дозвољени број путника у возилу”, рекао је Васиљевић.

У домовима ковид 19 потврђен код 438 корисника
Закључно са данашњим даном, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђено је присуство коронавируса код 438 корисника и 115 запослених.

Пилот-тестирање у КБЦ Бежанијска коса
У Клиничко-болничком центру Бежанијска коса спроведен је пилот-пројекат тестирања прокужености свих запослених.
“Тестирани су сви и нико није имао симптоме. То је урађено како бисмо спречили да неко ко нема значајну симптоматологију не унесе инфекцију у не-ковид болницу. Таква предстудија служи да видимо шта ће бити проблем”, објаснио је доктор Горан Стевановић.

Од сутра без конференција за медије
Од сутра без конференција за медије због мањег интересовања и бољих резултата. Следећа ће бити одржана у среду, 6. маја, а сви подаци, као и до сада, редовно ће бити објављивани на сајту цовид19.рс.

Укидање полицијског часа зависиће од епидемиолошке процене
Када ће бити укинут полицијски час завиће од епидемиолошке процене, каже доктор Горан Стевановић.
Према његовим речима, потребно је да још неколико дана број новооболелих буде низак да би се разматрало укидање полицијског часа.

Стевановић: Добри показатељи
Директор Инфективне клинике Горан Стевановић каже да су данашњи бројеви добри и задовољавајући и да ако се овако настави да се можемо надати у наредних недељу до две и окончању преосталих ванредних мера.
“Ови бројеви показују ефикасност мера и одговорност и самодисциплину грађана”, рекао је Стевановић на конференцији за медије у Палати Србије.

Очекује се почетак конференције
Око 15 часова почиње конференција за новинаре на којој ће бити саопштени нови подаци о броју заражених.
У Србији је до сада на ковид тестирано више од 100.000 грађана, а у последња 24 сата тестиране су 5.274 особе, од којих су потврђена 102 нова случаја.

Грађани поштују мере социјалне дистанце
До 15 сати данас преминуле су још четири особе, укупно 193, а излечена је укупно 1.551 особа.
Хоспитализовано је 2.116 пацијената, а 54 је на респиратору.
У Србији је укупно тестирано 101. 911 грађана.
Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос за РТС да охрабрују подаци о смањењу броја заражених коронавирусом, али да се не смемо још опуштати.
Истиче да је овај епидемијски талас при крају. “Ми ћемо у наредне две недеље гледати како се смањује активност, а после ће појединачно да се појављују случајеви. Ми ћемо имати надзор и пратићемо”, истакао је др Кон.
Од сутра нас очекује ублажавање мера – у Новом Саду и Крагујевцу почиње са радом градски превоз, уз посебне препоруке, омогућава се такође и друмски и железнички међуградски саобраћај уз придржавање свих мера.
У понедељак могу почети да раде и ресторани и кафићи. У баштама ће то бити могуће уз поштовање мера социјалног дистанцирања и коришћење заштитних средстава, а посебне препоруке се односе на затворени простор.

Подели на: