Најновије вести

У Србији преминуло још 7 пацијента, потврђено нових 304 случаја

Према последњим подацима у Србији је потврђено још 304 случаја коронавируса, укупно 5.994. Преминуло је још 7 пацијената, чиме се број оних који су изгубили битку са вирусом попео на 117. Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се ситуација са коронавирусом побољшава из дана у дан и да се размишља о попуштању мера.

 

Сутра без конференције за новинаре, нови подаци на сајту цовид19.рс
У недељу неће бити одржана конференције за новинаре, већ ће нови подаци о ситуацији са коронавирусом бити саопштени на сајту цовид19.рс.

Следећа конференција биће одржана у понедељак, 20. априла.

Гојковић: Не могу сви градови да организују привремене болнице
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да се не могу у сваком граду организовати привремене болнице, јер немају сви потребне капацитете, па тако ни у Шапцу.

На питање да ли ће и када привремена болница у Економској школи у Шапцу добити дозволу за рад с обзиром да је градски штаб за ванредне ситуације обезбедио инфектолога, Гојковић је рекао да се привремене изолационе болнице формирају на основу закључака Кризног штаба, а он је доноси на основу предлога стручних лица, свих лекара који у његовом раду учествују.

Кон: Вирус се гаси у већем делу Србије
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се вирус гаси у већем делу Србије.

“Ми одлично стојимо и то треба рећи”, рекао је доктор Кон.

Кон:Треба бити опрезан са планирањем летовања
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће ова ситуација са коронавирусом проћи и да ће доћи до укидања мера и ванредног стања. Како време одмиче биће притисака, каже Кон, али упозорава да се те мере морају укидати поступно, јер морамо бити свесни да имамо прилично осетљиву популацију о којој морамо водити рачуна.

Велика већина корисника Геронтолошког центра у Нишу има благе симптоме
У Геронтолошком центру у Нишу коронавирус је потврђен код 165 особа и сви они су хоспитализовани у Клиничком центру у Нишу, рекла је докторка Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директора Института “Батут”.

Према њеним речима, велика већина њих има благе симптоме или су асимптоматски, али су хоспитализовани из предострожности.

Сви они који су негативни су у карантину у Геронтолошком центру и њихово стање се прати, рекла је докторка Кисић Тепавчевић.

Ситуација се побољшава, долази на ред попуштање мера
Епидемиолог Предраг Кон каже да се ситуација са коронавирусом побољшава видно из дана у дан и да се размишља о попуштању мера.

“Став стручног тима лекара је да то треба урадити поступно. Прво на реду је да ће следеће недеље старији грађани моћи да излазе пола сата три пута недељно”, рекао је Кон.

Коронавирус потврђен код 642 здравствена радника
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је на конференцији за новинаре да су 642 здравствена радника у Србији заражена коронавирусом.

Нова 304 случаја, преминуло седморо
Према последњим подацима у Србији су потврђена још 304 случаја коронавируса. У последња 24 часа преминуло је 7 пацијената.

У Подунавском округу укупно 137 заражених
Према подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, закључно са данашњим даном, на подручју Подунавског округа, коронавирус је потврђен код 137 особа.

Највише у Смедереву, 87. Од тог броја, већина оболелих је из Дома за старе, 59 корисника и 11 запослених. Већи део штићеника је пребачен у ковид болнице, а запослени, у привремене болнице у Београду.

Ситуација у Дому је под контролом, очекују се резултати за још тестираних. У Смедеревској Паланци је вирус потврђен код 45 особа. У Великој Плани за сада најмање, петоро оболелих.

Ускоро почиње конференција
Очекује се почетак конференције за медије на којој ће Кризни штаб објавити нове информације о епидемији коронавируса.
У Србији је на снази мера забране кретања, која је почела у петак у 17.00 и трајаће све до уторка у 5.00.

У последња 24 сата у Србији су регистроване још 304 особе заражене коронавирусом, па их је укупно 5.994, а умрло је седам особа чиме се број преминулих попео на 117.

Број тестираних особа у последња 24 сата је 3.462, а до сада је укупно тестирано 36.028 особа. Укупно је хоспиталозовано 3.853, а на респираторима се налазе 126 пацијента.

Проценат смртности је 1,95 одсто, а број излечених је 637.

Премијерка Ана Брнабић најавила је покретање националне кампање лечења крвном плазмом излечених људи, чиме се симболично улази у следећу фазу борбе.

Даваоци могу бити сви излечени од ковида 19, доби између 18 и 60 година, који имају више од 60 килограма.

У Србији је на снази мера забране кретања, која је почела у петак у 17.00 и трајаће све до уторка у 5.00.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ове године неће бити повратка у школске клупе за процес редовне наставе.

У Србији је почела производња хлорокина, који се користи у лечењу ковида 19.

Подели на: