петак, 18. јуна 2021. | 00:55

У српским срединама на КиМ четри нова случаја коронавируса, један преминуо

У српским срединама на Косови и Метохији данас су регистрована четири нова случаја коронавируса, од којих је, нажалост, један пацијент преминуо. Како је саопштио епидемиолог др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље Косовска Митровица, ово су резултати 38 узорака послатих јуче на Институт за ветерину у Краљеву.
Пацијент који је преминуо у транспорту је из Косовске Митровице, а међу новооболелима су и по једна особа из Лепосавића, Звечана и Зубиног Потока. Такође, данас се очекују резултати за још 50 узорака који су јутрос упућени у Краљево, а у току дана је узет још 21 узорак.

Са овим новим случајевим укупан број оболелих у српским срединама на КиМ је 44, укључујући два смртна случаја. По општинама то изгледа овако: Косовска Митровица – 23 (један смртни случа), Звечан -11, Лепосавић -5 (један преминули), Зубин поток – 5 и Грачаница -1.
Начелница инфективног одељења Здравственог центра у Косовској Митровици, др Даница Радомироић ић на данашњој конференцији за новинаре рекла је да се тренутно на инфективном одељењу налази 8 пацијената који су ковид позитивни.
– Ради се о пацијентима са упалама плућа и нешто лакшом клиничком сликом. Сви пацијенти који су иоле тежи и захтевају додатну дијагностику и даље лечење се у упућују у Регионални клинички центар Ниш, где је упућено 5 пацијената. Исто тако због преоптерећености тог центра један број пацијената због нешто теже клиничке слике послат је у Клинички центар Крагујевац- каже др Радомировић.
Сви они са лакшом клиничком сликом су смештени у Студентском дому у Косовској Митровици и тренутно је таквих 21. По речима др Радомировић, они су 24 сата под надзором здравствене екипе. У случају погоршања такви пацијенти се уз прописану процедуру упућују на инфективну клинику али, како каже др Радомировић, за сада није било потребе за тим и сви смештени у дому су стабилног здравственог стања.
Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић нагласио је да је у Косовској Митровици забележен још један нови случај и да је та особа преминула Спирић. Како је истакао, то нам говори да озбиљност у вези са борбом против коронавируса у Косовској Митровици мора да буде на још већем нивоу и апеловао да се сви који имају симптоме ове болести јаве док не буде касно.
– Шватимо да је ова пошаст јако озбиљна и да морамо, пре свега, да помогнемо нашим лекарима и медицинском особљу које се сбакодневно боре и којима је потребна подршка и снага. Можемо им помоћи ако шватимо да је изолација једина права мера – казао је Спирић.
Он је апеловао на поштовање потпуне забране кретања викендом и радним данима од подне до 6 ујутро. Како је рекао, може да похвали грађане Косовске Митровице, велику већину њих, када је у питању поштовање мера које су одредили кризни штабови на препоруку струке.
Према Спирићевим речима, присутна је стална помоћ државе Србије и у медицинском материјалу и опреми и у свему што је неопходно.
– Из Београда је , на иницијативу председника Александра Вучића и директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, стигао и респиратор за наш Здравствени центар. То показује да је држава укључена и помаже Здравственом центру , дајте да помогнемо и ми овим људима, да сачувамо здравствени систем . На сву срећу, захваљујући упорности лекара здравствени систем у Косовској Митровици је стабилан и желимо да тако остане – рекао је Спирић.
Везано за случај пацијента ( мушкарац, 1965. годиште)из Косовске Митровице који је преминуо у транспорту др Радомировић каже да је он довежен у касним вечерњим сатима у врло тешком здравственом стању на инфективно одељење и да у првом тренутку клиничка слика није уопште личила на ковид позитивну особу.
– Очигледно се болест толико развила код њега да у првом тренутку није личила на ковид позитивне клиничке слике какве смо виђали код лакших клиничких облика, али смо из предострожности узели и брис на ковид и пердузели све одговарајуће мере, предузели дијагностку али његово стање се буквално погоршавало из часа у час, интубиран је на инфективном одељењу и упућен у Клинички центар Ниш где му је био заказан пријем на одељену, али није стигао до Ниша – каже Радомировић.
Др Антонијевић истиче да у разговору са инфектолозима и пацијентима сазнајемо да у случају Ковида клиничка слика пацијента може драматично и брзо да се промени. Како је рекао дешавало се да код пацијента који је доброг општег стања у наредних пола сата је буквално борба за живот.
Због свега тога др Радомировић и др Антонијевић апелују на грађане да не занемарују симптоме, односно да се са појавом првих симптома јаве локалном Дому здравља коме припадају.
С.К.

Подели на: