Најновије вести

Узнемирили Србе на највећи хришћански празник

У селу Пасјану на територији општине Партеш у божићној ноћи исписани екстремистички графити

 

На неколико објеката у селу Пасјану на територији општине Партеш у божићној ноћи између понедељка и уторка, непознате особе исписале су графит са натписом „ УЋК“ и један у коме се псује Србија („ Фуцк Србија”). Овај догађај изазвао је узнемиреност код српског становништва у овом месту. Неки од власника кућа на којима су графити исписани у јутарњим сатима су их прекречили. Иначе графити су исписани на објекима који се налазе крај пута који пролази кроз сели и који из правца Гњилана води у Прешево.

Реагујући на поменути инцидент, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић га је најоштирје осудио истакавши да су графити онеспокојили Србе у Пасјану на највећи хришћански празник, Божић.

„У дану када Срби својим суседима упућују поруку мира, враћено им је порукама мржње и непријатељства и то је сурова слика стварности на Косову и Метохији“ казао је Ђурић у саопштењу за јавност. Он је позвао Приштину и међународне институције на КиМ да како је истакао “престану да окрећу главу од све смелијих, безобзирнијих и учесталијих екстремистичких испада у јужној српској покрајини“. Ђурић је казао да Срби на КиМ данас бране европске и хришћанске вредности, а међународна заједница има обавезу да покаже одлучност , јер екстремизам не познаје границе.

„Срби су две деценије изложени необузданој и некажњеној мржњи, прогонима и насиљу и уколико Европа у име сопствених вредности не буде спрмена да им пржи заштиту, биће то само још једна потврда да је Србији данас више стало до одбране људских вредности него онима који те вредности најгласиње прокламују“- истакао је Ђурић у саоштењу поводом писања поменутих графита у селу Пасјану.

Додајмо да је село Пасјане једно од највећих српских села у Косовском Поморављу у коме данас живи око 2000 Срба.

С.И.

Подели на: