уторак, 21. фебруара 2023. | 23:40
Најновије вести

Вакцина “АстраЗенека” стигла у Србију, Вучић: Ове вакцине значе још 150.000 вакцинисаних

Вакцина против вируса корона британско-шведског произвођача “АстраЗенека” стигла је данас у Србију, а први контингент од 150.000 доза на аеродрому је дочекао председник Србије Александар Вучић.

 

 

Авион са вакцинама слетео је на београдски аеродром “Никола Тесла” око 8 сати.

Осим председника Вучића, на аеродрому су и министар Златибор Лончар и амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд. Председник је рекао да је захвалан британској амбасадорки И отправнику послова индијске амбасаде на вакцинама.

“Хвала што подржавате Србију и што сте дозволили да увеземо из Индије. Овај тренутак је од великог значаја за нас”, рекао је Вучић.

После данашње испоруке Србија постаје једна од ретких земаља у свету у којој ће грађани моћи да бирају између четири различите вакцине против вируса корона – америчко-немачке “Фајзер/Бионтек”, руске “Спутњик В”, кинеске “Синофарм” и британско-шведске “АстраЗенека”.

Очекује се да ће у Србију данас стићи и нови контигент од 50.000 доза руске вакцине “Спутњик В”, што је раније најавио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Иначе, министар здравља Златибор Лончар изјавио је у петак да је Србија потписала нови уговор са компанијом “Фајзер-Бионтек”, тако да ће у нашу земљу у другом кварталу уместо 500.000 вакцина, стићи 1,2 милиона, а у трећем уместо 400.000 – 1,19 милиона доза вакцина.

У Србију је до сада стигло највише кинеских вакцина “Синофарм” – милион и по доза.

Ове вакцине значе још 150.000 вакцинисаних у Србији

Вакцине “АстраЗенеке”, 150.000 доза које су јутрос стиге, значи 150.000 вакцинисаних у Србији, истакао је јутрос председник Александар Вучић и додао да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свету која има на располагању више од три вакцине.

“Ревакцинација АстраЗенеком иде после 12 недеља, а имамо уговор за нове дозе, тако да ово значи још 150.000 вакцинисаних у Србији. Поносан сам на одговорност и озбиљност коју смо показали у борби за здравље грађана, за очување живота и борби за напредак економије”, рекао је Вучић на аеродрому.

Он је изразио захвалност премијеру Велике Британије Борису Џонсону, као и премијеру Индије Нарендри Модију.

“Хвала партнерима из Велие Британије на подршци, што су желели да нас чују, на пажњи коју су посветили једној малој Србоји и што вакцине стижу у Србији много пре него у највећи део других земаља на континенту”, рекао је Вучић,

Он је додао да је цена по којом су вакцине набављене, апсолутно најповољнија. Вучић је рекао и да ће од сутра “АстраЗенека” вакцине бити доступне грађанима.

Подели на: